ßßß
Składniki na 2 porcje:110 g ryżu arborio3 łyżki masła250 g pieczarekskórka z 1 cytryny (bez białego albedo)sok z 1/2 cytryny (lepiej dodać najpierw mniej, bo dla niektórych kwaśności może być już za dużo)1/2 pęczka natki pietruszki10 dag twardego sera żółtego (np. ementaler)ok. 0,5 l bulionu warzywnego lub warzywno-drobiowego1/3 łyżeczki tymiankusól, pieprz1. Ryż opłukać na sicie i osączyć. Pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki lub plasterki, jeśli grzyby są małe. Posiekać natkę. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.2. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić pieczarki. Chwilę smażyć. Dodać ryż. Smażyć kilka minut.3. Dodać skórkę i sok z cytryny, przyprawy. Wlać część bulionu i gotować, aż ryż wchłonie płyn. Dodawać bulion stopniowo ciągle mieszając, aż ryż będzie miał odpowiednią konsystencję. Ma być al dente, ale nie mączysty. Zajmuje to około 20 minut.4. Na końcu wymieszać z natką i serem żółtym. Podawać od razu.Przepis został specjalnie przygotowany do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2015, do udziału w której serdecznie zapraszam.
Polecam też risotto z dynią, gorgonzolą i orzechami włoskimi .