Wykonanie
Ta zupa, to dla mnie strzał w dziesiątkę. Jest bardzo pożywna, rozgrzewająca i ma niezwykle przyjemną dla podniebienia konsystencję. Lekko słodkawy smak na pewno spodoba się wielu
panom. Jak studiowałam w Holandii (wiem, że to nie Skandynawia, ale
kraj mający wiele cech wspólnych z Danią m.in.), w sklepach były w paczkach pokrojone
pory i zastanawiałam się do czego oni je zużywają w takiej ilości. Pewnie też robią podobne zupy z ich wykorzystaniem.Przepis pochodzi z książki Teresy Cichowicz-Porady Kuchnia skandynawska .

Składniki na 4 porcje:2 łyżki
masła2 grube
pory1 duża
cebula0,5 l
bulionu drobiowego1
serek topiony (najlepiej złoty emmentaler)1 szklanka
śmietany 18%10 dag
szynki pokrojonej w kosteczkę10 dag tartego
żółtego serasól,
pieprz1.
Pory dokładnie umyć, odkroić ciemniejsze części i zostawić do innej zupy.
Cebulę obrać. Pokroić warzywa w cienkie plasterki.2. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozpuścić
masło i podsmażyć na nim
pory i
cebulę.3. Zrumienione warzywa zalać wrzącym
bulionem, dodać
sól i
pieprz. Gotować pod przykryciem 20 minut.4. Dodać
serek topiony (najlepiej pokrojony na małe kawałki) i mieszać, dopóki się całkowicie rozpuści. Wymieszać zupę ze
śmietaną.5. Podawać porcje posypane
szynką i
serem.