ßßß Cookit - przepis na Zawinięte schabowe z klasycznym nadzieniem, czyli znowu roladki

Zawinięte schabowe z klasycznym nadzieniem, czyli znowu roladki

nazwa

Wykonanie

Ostatnio przygotowałam na obiad roladki, z którymi wiążą się wspomnienia z przed mniej więcej dwóch lat. Wspomnienia oswajania się z macierzyństwem, karmieniem piersią i dotkliwą dietą eliminacyjną. I choć roladki te nie są zbytnio dietetyczne to były jednym z rarytasów, na które czasem sobie pozwalałam dla poprawy humoru i "osłody" gotowanej diety indyczej. Na szczęście brzucho Syna bywało wyrozumiałe i roladki owe tolerowało w mleku ;) Minęły mniej więcej dwa lata, a zębaty Syncio już sam zajada się roladkami. Ech, jak ten czas leci. Dziecko rośnie, "dorośleje". A ja? Starzeję się? Nie..., to niemożliwe!
Skupię się lepiej na opisaniu roladek nim dojdę do jakichś straszliwie mylnych wniosków.
Składniki:
2 kotlety z piersi kurczaka
1 ogórek kiszony
3 plasterki sera żółtego
1/2 kostki serka topionego np. gouda
kilka wiórków masła
1/2 małej cebuli pokrojonej na pióra
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kotlety dobrze rozbijam. Im będą cieńsze tym ładniej się zawiną. Każdy kotlet solę i posypuję pieprzem. Na każdym układam po kilka piór cebuli, paski ogórka kiszonego i sera żółtego oraz kawałek serka topionego i wiórek masła. Zawijam ścisło w roladki. Posypuję z wierzchu szafranem dla koloru i odstawiam na jakiś czas w chłodne miejsce. Dla pewności by roladki się nie rozpadły każdą z nich przed pieczeniem "spinam" drewnianą wykałaczką. Piekę w folii w temperaturze ok 180 stopni przez 50 minut, po uprzednim podlaniu odrobiną wody. Następnie wyciągam wykałaczki i dopiekam w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia przez ok 15 minut.
Podaję z ulubionymi dodatkami czyli z pieczonymi ziemniaczkami i surówką na bazie mieszanki sałat. Pyszności. Roladki schabowe przygotowałam pierwszy raz od tamtych czasów. Warto było przypomnieć sobie ten smak - kruche mięsko przesiąknięte serowo-ogórkowym aromatem, soczyste dzięki zawartości masła. Mniam. Dla Syncia przygotowałam roladki z piersi kurczaka, żeby były bardziej miękkie. Było to właściwie zbędne - zawijasy schabowe wyszły równie mięciutkie.
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2013/11/zawiniete-schabowe-z-klasycznym.html