Wykonanie
            Przepis na tą pyszną i rozgrzewającą zupę znalazłam na portalu MniamMniam . Jest bardzo sycąca, po zjedzeniu porcji ledwo mogłam zjeść drugie danie;) Mnie smakuje,może ktoś z Was także zasmakuje w niej;)

Składniki:3-4 
pory ( użyłam 3)2 
cebule ( pominęłam)4 łyżki 
masła4 szklanki 
bulionu (użyłam rosołu)kawałek 
szynki - 15 dag, pokrojonej na plastry( najlepiej wędzonej)10 dag łagodnego 
serka topionego( dodałam topiony z 
szynką)1/2 szklanki gęstej 
śmietanysólpieprzszczypta 
gałki muszkatołowejpół szklanki startego 
żółtego seranatka pietruszki do obsypania zupy

Wykonanie:Z 
porów odcinamy zielone części, kroimy w grube plastry.Podsmażamy na rozgrzanym 
maśle(w garnku lub na patelni, jeśli na patelni to zeszklone 
pory przekładamy do garnka)Zalewamy 
bulionem, dodajemy pokrojoną w paski 
szynkę, przykrywamy i gotujemy około 20 minut.Gdy 
pory są miękkie dodajemy kolejno 
serek topiony (najlepiej jednak połamać na mniejsze kawałki) mieszamy do momentu aż całkowicie się rozpuści.Po chwili dodajemy zahartowaną 
śmietanę (do 
śmietany dodajemy 2-3 łyżki gorącej zupy ciągle mieszając - zapobiega to zważeniu się 
śmietany)Doprawiamy zupę 
pieprzem solą i 
gałką muszkatołową - zagotowujemy.Podajemy z garścią startego 
żółtego sera, posypujemy np. 
natką pietruszki.