ßßß
Składniki na 4 porcje:2 łyżki masła2 grube pory1 duża cebula0,5 l bulionu drobiowego1 serek topiony (najlepiej złoty emmentaler)1 szklanka śmietany 18%10 dag szynki pokrojonej w kosteczkę10 dag tartego żółtego serasól, pieprz1. Pory dokładnie umyć, odkroić ciemniejsze części i zostawić do innej zupy. Cebulę obrać. Pokroić warzywa w cienkie plasterki.2. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozpuścić masło i podsmażyć na nim pory i cebulę.3. Zrumienione warzywa zalać wrzącym bulionem, dodać sól i pieprz. Gotować pod przykryciem 20 minut.4. Dodać serek topiony (najlepiej pokrojony na małe kawałki) i mieszać, dopóki się całkowicie rozpuści. Wymieszać zupę ze śmietaną.5. Podawać porcje posypane szynką i serem.