Wykonanie
Kochani! Bardzo się cieszę, że tak licznie i aktywnie bierzecie udział w mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 .Wczoraj robiłam grilla u teściów. Przygotowałam pysznego
łososia zainspirowana daniem jednej z uczestniczek akcji.
Składniki na 6 osób:6 dzwonek z
łososiaMarynata:sok z 2
limonek1 mała czuszka1/2 łyżeczka
soli1 łyżka
białego octu winnegoSalsa:duży mięsisty
pomidorczerwona paprykagarść listków
bazyliisól,
pieprz1 łyżka
oliwy z oliwek1. Przygotowujemy marynatę. Wyciskamy
sok z limonki,
ostrą papryczkę drobno siekamy. Mieszamy
sok z limonki z papryczką,
octem i
solą w słoiku lub miksujemy blenderem.2.
Łososia układamy w płaskim zamykanym pojemniku i zalewamy marynatą. Wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.3. Przygotowujemy salsę:
pomidora i
paprykę kroimy w drobną kostkę. Siekamy
bazylię. Wszystkie składniki mieszamy z
solą,
pieprzem i
oliwą. Gotową salsę możemy przed podaniem schłodzić w lodówce.
4.
Łososia grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu po ok. 10 minut z każdej strony (jest to uzależnione od grilla i grubości dzwonek). Najlepiej zrobić to na tacce grillowej, gdyż
mięso łososia jest bardzo kruche.
5. Podajemy z salsą na liściu
sałaty.A jakie są Wasze sposoby na
rybę z grilla? Najlepiej oczywiście z wykorzystaniem warzyw psiankowatych. Chciałabym następnym razem zrobić
pstrąga lub
dorsza. Czekam na Wasze propozycje