Wykonanie
Nie ulepiłam
królika-bałwana w te święta, chociaż kusiło mnie aby to zrobić nie jeden raz. Za to upiekłam
króliki wg przepisu Panny Malwinny z Filozofii smaku, której przepis jak zwykle okazał się niezawodny. U mnie
króliki wystąpiły w odsłonie
kakaowej. Pominęłam jedynie
sól z przepisu z uwagi na dietę bezsolną jednego z moich wielkanocnych gości.
Ciasteczka są pyszne!

Składniki na ok. 24
króliki (2 blachy):2 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia110 g
masła3/4 szklanki
cukru pudru1 duże
jajkoopakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią3 łyżeczki
kakao1.
Mąkę przesiać razem z
proszkiem do pieczenia i
kakao.2.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym, dodać
jajko i stopniowo dodawać
mąkę. Wyrobić ręcznie.3. Z ciasta uformować kulę i wstawić na co najmniej 60 minut do lodówki (ja wstawiłam na całą noc i wyjęłam następnego dnia na ok. 30 minut przed wykrawaniem
ciasteczek).4. Dzielimy kulę ciasta na pół, rozwałkowujemy każdą z połówek na grubość ok. 3 mm (najlepiej
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i wykrawamy
króliki.5. Pieczemy 10 minut na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180°C.6. Studzimy na kratce i zamykamy w szczelnym pojemniku.

Zobaczcie koniecznie inne moje przepisy na Wielkanoc: