Wykonanie
Dzisiaj jajecznica z purchawkami a konkretnie z czasznicami oczkowatymi . Wielu z Was na pewno bardzo się zdziwi co ta Pyza znowu
dziwnego wymyśliła, ale zapewniam, że to wcale nie takie dziwactwo jakby się mogło wydawać.Purchawki, purchawice i czasznice to
grzyby w przeważającej części jadalne, chociaż warunkowo. Tym warunkiem jest ich dojrzałość. Do zebrania i zjedzenia nadają się owocniki bardzo
młode i zupełnie białe w środku. Z czasznic oczkowatych
jada się tzw. glebę czy górną część takiego
grzyba obraną ze skórzastej błony. Pokrojone w plasterki i usmażone są naprawdę bardzo smaczne i przy okazji spróbujcie. Można też ten ich biały środek ususzyć i zmielić na
przyprawę do potraw. To co, odważycie się?Dużo "
dziwnych"
grzybów nadaje się do jedzenia i mało kto je zbiera. Taki
galaretek kolczasty, np. zamarynowany, smakuje bardzo ciekawie.

Jajecznica z czasznicą oczkowatączas przygotowania: ok. 10 minutskładniki na 2 porcje:4 plasterki
boczku4-6
jajek1-2 łyżeczki
smalcu albo
olejudo smaku -
sól,
biały pieprz mielony1/2 pęczka
szczypiorku cienkiego



Jak zrobić jajecznicę z czasznicami?Czasznice dokładnie oczyściłam i opłukałam. Obrałam ze skórki a wewnętrzną, górną część owocnika, taką kulkę, oddzieliłam i pokroiłam w plastry.
Boczek pokroiłam w kosteczkę a
szczypiorek posiekałam.Na patelni rozgrzałam tłuszcz i wrzuciłam
boczek. Kiedy się lekko zrumienił dołożyłam plasterki
grzybów i obsmażyłam przez 3-4 minuty. Wbiłam
jajka, doprawiłam niewielką ilością
soli i większą
pieprzu. Smażyłam jajecznicę aż
jajka ścięły się tak jak lubię. Po przełożeniu na talerzyki posypałam obficie
szczypiorkiem.Prościzna, prawda? I jakie smaczne śniadanie!