ßßß
Metoda "miękka i delikatna"cel : miękkie, ścięte białko, rozlewające się żółtkoPatelnię teflonową lub żeliwną rozgrzewamy na największym ogniu przez minutę. Następnie dodajemy masłi. Jajko wbijamy na płynne masło i zmniejszamy ogień na średni. Dodajemy około pół łyżki stołowej wody i przykrywamy patelnię na 30 sekund. Gdy białko się zetnie, przekładamy jajka na talerz i doprawiamy solą.Metoda "delikatne ale chrupiące"cel : chrupiące, rumiane krawędzie, płynne żółtkoPatelnię teflonową lub żeliwną rozgrzewamy na największym ogniu przez minutę. Na patelnię wlewamy obfitą ilość oliwy z oliwek, i rozgrzewamy aż zacznie się skwierczeć. Wbijamy jajko i zmniejszamy ogień na średni. Łyżką gorącego tłuszczu kilkakrotniepolewamy białko jaja, wokół żółtka. Gdy brzegi białka się zrumienią a samo białko będzie ścięte, przekładamy na talerz i solimy.Metoda dociskaniacel : chrupiące białko, płynne żółtkoNa teflonowej patelni rozpuszczamy pół łyżki masła na średnim ogniu. Kiedy masło jest skwierczy wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Tak szybko, jak krawędzie będą złote, delikatnie przewracamy jajko na drugą stornia. Łopatką, dociskamy najgrubsze części białka w pobliżu żółtka. Czynnośc ta musi być jak najszybsza. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy tylko białko będzie ścięte, przekładamy jajko na tost.Metoda "świńskie jajo"cel : chrupiące brzegi i spód, płynne żółtko, przy akompaniamencie boczkuNa teflonowej patelni rozpuszczamy łyżkę smalcu lub 2 plastry boczku na średnim ogniu. Reszta jak w metodzie "delikatne ale chrupiące"Metoda z użyciem piekarnikacel : brązowy dolne, łaciaty wierzch, płynne żółtko.Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Na żaroodpornej patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Gdy tłuszcz jest ciepły, ale nie gorący, delikatnie wbijamy jajko na patelnię i smażymy, aż białko się zetnie. Wtedy wkładamy patelnię do piekarnika i pieczemy około 3 minut.