Wykonanie
Wszyscy w pewnym momencie naszego życia zdajemy sobie sprawę,że dązenie do doskonałości nie ma sensu. Doskonałość po prostu nie istnieje.No chyba, że rozmawiamy o
jajku sadzonym. Ta kwestia jest kwestią bardzo indywidualną.
Jajko tak jak obraz czy rzeźba może być dziełem sztuki. A jak dobrze wiemy nie ma bardziej subiektywnej rzeczy niż sztuka. W tym temacie wszystko zależy od rodzaju
jajka, jego przygotowania. A wydaje się to takie proste: patelnia,
jajko, trochę tłuszczu,
sól a do tego
pieczywo.Jeśli chodzi o
jajka sadzone, istnieje wiele wersji perfekcji. A wy macie już swoje? Jeśli nie, to może odnajdziecie swój ideał próbując poniższych wersji.
Metoda "miękka i delikatna"cel : miękkie, ścięte
białko, rozlewające się
żółtkoPatelnię teflonową lub żeliwną rozgrzewamy na największym ogniu przez minutę. Następnie dodajemy
masłi.
Jajko wbijamy na płynne
masło i zmniejszamy ogień na średni. Dodajemy około pół łyżki stołowej
wody i przykrywamy patelnię na 30 sekund. Gdy
białko się zetnie, przekładamy
jajka na talerz i doprawiamy
solą.Metoda "delikatne ale chrupiące"cel : chrupiące, rumiane krawędzie, płynne
żółtkoPatelnię teflonową lub żeliwną rozgrzewamy na największym ogniu przez minutę. Na patelnię wlewamy obfitą ilość
oliwy z oliwek, i rozgrzewamy aż zacznie się skwierczeć. Wbijamy
jajko i zmniejszamy ogień na średni. Łyżką gorącego tłuszczu kilkakrotniepolewamy
białko jaja, wokół
żółtka. Gdy brzegi
białka się zrumienią a samo
białko będzie ścięte, przekładamy na talerz i solimy.Metoda dociskaniacel : chrupiące
białko, płynne
żółtkoNa teflonowej patelni rozpuszczamy pół łyżki
masła na średnim ogniu. Kiedy
masło jest skwierczy wbijamy
jajko, doprawiamy
solą i
pieprzem. Tak szybko, jak krawędzie będą złote, delikatnie przewracamy
jajko na drugą stornia.
Łopatką, dociskamy najgrubsze części
białka w pobliżu
żółtka. Czynnośc ta musi być jak najszybsza. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Gdy tylko
białko będzie ścięte, przekładamy
jajko na tost.Metoda "świńskie
jajo"cel : chrupiące brzegi i spód, płynne
żółtko, przy akompaniamencie
boczkuNa teflonowej patelni rozpuszczamy łyżkę
smalcu lub 2 plastry
boczku na średnim ogniu. Reszta jak w metodzie "delikatne ale chrupiące"Metoda z użyciem piekarnikacel : brązowy dolne, łaciaty wierzch, płynne
żółtko.Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Na żaroodpornej patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy łyżkę
oliwy z oliwek. Gdy tłuszcz jest ciepły, ale nie gorący, delikatnie wbijamy
jajko na patelnię i smażymy, aż
białko się zetnie. Wtedy wkładamy patelnię do piekarnika i pieczemy około 3 minut.