Wykonanie

Te mini pączki są genialne, szybkie, jak gąbeczka, smaczne, wilgotne, cudowne! Mogłabym wymieniać dużo więcej "ochów i achów" :). Naprawdę wszyscy w rodzinie je uwielbiają.Przepis jest z najstarszego notatnika mamy. Ma spokojnie ponad 30 lat.Muszę tylko ostrzec przed jednym....uzależniają :).Przepis ze zdjęciami krok po kroku.Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).

Składniki na około 35-40 pączuszków:3
jajkapół kg tłustego lub półtłustego
twarogu, należy go zmielić lub przecisnąć przez praskę2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%1 łyżeczka
sodypół szklanki
cukruok. 1,5 szklanki
mąki1 łyżka
spirytusu1 saszetka
cukru z prawdziwą
wanilią3 kostki
smalcu (do smażenia)1 pokrojony na dużą kostkę
ziemniak (do smażenia)Wykonanie:1. Wszystkie składniki (oprócz
smalcu i
ziemniaków) wymieszaj, aby były dobrze połączone. Ciasto ma być dość luźne, ale musi się wciąż dobrze formować. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka dodaj ciut więcej
mąki.

2. W garnku rozpuść
smalec (na małym ogniu).3. Posyp talerz
mąką i układaj na nim niewielkie kulki z ciasta. Obtocz je w
mące.

4. Pączki smaż z każdej strony. Gotowe będą brązowo-złote. Wraz z pączkami smaż po dwa kawałki
ziemniaka, które wymieniaj co jakiś czas.
Ziemniaki ponoć zapobiegają wchłanianiu się zbyt dużej ilości tłuszczu w
ciastka.

5. Usmażone kulki wyłóż na papierowe ręczniczki.6. Zimne posyp obficie
cukrem pudrem.

Smacznego :)