ßßß Cookit - przepis na PĄCZUSZKI SEROWE

PĄCZUSZKI SEROWE

nazwa

Wykonanie

Te mini pączki są genialne, szybkie, jak gąbeczka, smaczne, wilgotne, cudowne! Mogłabym wymieniać dużo więcej "ochów i achów" :). Naprawdę wszyscy w rodzinie je uwielbiają.
Przepis jest z najstarszego notatnika mamy. Ma spokojnie ponad 30 lat.
Muszę tylko ostrzec przed jednym....uzależniają :).
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na około 35-40 pączuszków:
3 jajka
pół kg tłustego lub półtłustego twarogu, należy go zmielić lub przecisnąć przez praskę
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka sody
pół szklanki cukru
ok. 1,5 szklanki mąki
1 łyżka spirytusu
1 saszetka cukru z prawdziwą wanilią
3 kostki smalcu (do smażenia)
1 pokrojony na dużą kostkę ziemniak (do smażenia)
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki (oprócz smalcu i ziemniaków) wymieszaj, aby były dobrze połączone. Ciasto ma być dość luźne, ale musi się wciąż dobrze formować. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka dodaj ciut więcej mąki.
2. W garnku rozpuść smalec (na małym ogniu).
3. Posyp talerz mąką i układaj na nim niewielkie kulki z ciasta. Obtocz je w mące.
4. Pączki smaż z każdej strony. Gotowe będą brązowo-złote. Wraz z pączkami smaż po dwa kawałki ziemniaka, które wymieniaj co jakiś czas. Ziemniaki ponoć zapobiegają wchłanianiu się zbyt dużej ilości tłuszczu w ciastka.
5. Usmażone kulki wyłóż na papierowe ręczniczki.
6. Zimne posyp obficie cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/02/paczuszki-serowe.html