ßßß Cookit - przepis na Paszteciki ze schabu pieczonego

Paszteciki ze schabu pieczonego

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Schab z czosnkiem i ...
Zupa z czerwonych buraczków »
Czasem zostaje wam z obiadu mięsko i nie wiecie co z im z robić . Tak właśnie powstały paszteciki o lekko chrupiącej skórce . Ciasto drożdżowe
mąka pszenna typ 500 500 g
margaryna 200 g
drożdże instant 1 saszetka
szczypta soli
śmietana 200 g
jajo 1 szt do ciasta drożdżowego
jajo 1 szt do posmarowania pasztecików
Farsz:
schab upieczony poprzedniego dnia( zostało mi z obiadu)
czosnek 1-2 ząbki sprasowane
1.1/2 szklanki bulionu drobiowego
Wykonanie ciasta drożdżowego:
Do misy wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy do niej suche drożdże i sól . Mieszamy składniki . Rozpuszczamy margarynę i lekko ciepłą dodajemy do składników suchych . Jajo roztrzepujemy i dodajemy na przemian ze śmietaną. Całość miksujemy kolo 10 minut. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę ( jak masz chłodniej w mieszkaniu to na 2 godziny ). Po wyrośnięciu ciasta odgazowujemy je na macie silikonowej najlepiej, ciasto jest elastyczne i delikatne po prostu idealne. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, farsz nakładaj w po długości i zwijaj w rulonik . Pokrój na mniejsze porcję, zostaw do wyrośnięcia na 30 minut, posmaruj rozbełtanym jajem, wstaw do nagrzanego pieca do 200 st . Zmniejsz temp do 180 i piecz 25 minut, sprawdź patyczkiem czy to już . Czasem szybciej się dopiekają.
Wykonanie farszu:
Schab mielimy na średnich oczkach . Czosnek obieramy, ścieramy na tarce i dodajemy do schabu, mieszamy. Wlewamy bulion ciepły i nadal mieszamy, farsz jest elastyczny i wilgotny .
wtorek, 17 listopada 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/11/Paszteciki-ze-schabu-pieczonego.html