ßßß
SkładnikiGrillowane pieczarki500g pieczarekolejSól, pieprz do smaku1kg ziemniaków2 łyżeczki soli1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
DodatkowoSzynka parmeńskaPomidorkiNatka pietruszkiPiwoGlasa balsamiczna z rozmarynem.
WykonanieZiemniaczane koszyczkiZiemniaki obieramy myjemy. Za pomocą specjalnej maszynki robimy cienkie spaghetti z ziemniaków / możemy też ziemniaki zetrzeć na tarce. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy sól odstawiamy na 5 minut Ziemniaki przekładamy na sitko płuczemy w zimnej wodzie. Ziemniaki osuszamy na papierowym ręcznikiem. Przekładamy do miski dodajemy mąkę ziemniaczaną mieszamy. Dwie foremki jedną większa i mniejszą. Natłuszczamy masłem wnętrze większej foremki zaś mniejszą zewnętrzną cześć. Większą foremkę wykładamy ziemniakami do środka dużej z ziemniakami wkładamy mniejszą foremkę. Tak by ziemniaki ułożyły się pomiędzy nimi, Pieczemy na zloty kolor Grillowane pieczarkiPieczarki myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy dwie łyżki oleju rzepakowego wkładamy pieczarki pod koniec grillowania doprawiamy solą i pieprzemDo środka ziemniaczanych koszyczków wkładamy grillowane pieczarki robimy dekoracje z szynki i warzyw podajmy z glasą balsamiczną rozmarynowa.