Wykonanie
Danie, które wymaga trochę czasu, ale warto je przygotować, bo jest pyszne. Robię zazwyczaj w większej ilości, od razu na dwa dni.Najlepiej smakuje z pieczonymi
ziemniakami (u mnie akurat zielony
ryż, który otrzymałam od znajomych z Tajlandii).ok. 600-700 g
schabuok. 500 g
pieczarekolej do smażenia
sól,
pieprzSchab pokroić w cienkie plastry (jeśli wyjdą za grube, można lekko rozbić).Na patelni mocno rozgrzać
olej i podsmażyć
mięso z dwóch stron. Następnie zmniejszyć ogień, przyprawić
solą i
pieprzem i jeszcze chwilę smażyć.
Pieczarki pokroić w ćwiartki lub grube plastry i podsmażyć na
oleju.Do wąskiego naczynia żaroodpornego ułożyć kawałki
schabu,
między kawałki
mięsa ułożyć
pieczarki i polać sosem, który powstał z pieczenia
pieczarek.Przykryć naczynie i wstawić do rozgrzanego do 180'C piekarnika na ok. 30-40 minut.Najlepiej smakuje z pieczonymi kawałkami
ziemniaków, posypanych
przyprawą do ziemniaków.