Wykonanie
Sezon na
śliwki powoli dobiega końca.
Śliwowica, powidła i inne pyszności zrobione. Sezon na
owoce powoli się kończy. Jeszcze na targu możemy kupić
śliwki,
jabłka szybciutko zabieramy się za zrobienie knedli ze
śliwkami, które są bardzo łatwe do zrobienia. Knedle ze
śliwkami są najlepsze.Knedle są pyszne w smaku, dodatek
bakalii fajnie balansuje smak. Do knedli możemy przygotować różne sosy, u mnie tym razem sos na bazie
śliwek. Dodanie
mąki ziemniaczanej sprawia ze knedle są bardziej puszyste, łatwiej odchodzi od ręki.

.składniki1/2 kg
ziemniaków50 g
mąki ziemniaczanej150 g
mąki pszennej1
jajkoDodatkowo1/2 kg
śliwek węgierek100g mieszanki bakaliowej
cynamonwaniliacukier brązowyotarta skóra
z limonki sok z limonkiwykonanie
Ziemniaki obieramy,gotujemy.Ugotowane
ziemniaki mielimy w maszynce do
mięsa lub przeciskamy przez praskę. Do miski wsypujemy
mąkę ziemniaczaną, pszenną dodajemy
ziemniaki jajko dobrze wyrabiamy.Na suchej patelni prażymy mieszankę
bakaliową, następnie delikatnie siekamy nożem
Bakaliami faszerujemy połówki
śliwki i sklejamy następnie obtaczamy
ciastem formując knedle. Gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut.
Sos śliwkowy.Do garnka wkładamy połówki
śliwek gotujemy około 30 minut,dodajemy otartą skórkę z
limonki, sos z
limonki doprawiamy do smaku do smaku
cukier brązowy,
cynamon i
wanilię.Knedle polewamy sosem posypujemy
bakaliami.