Wykonanie
Uwielbiam kluski/pierogi/makarony wszystko co jest przygotowane z
mąki jest po prostu pyszne. Z moją teściową, która również uwielbia dania mączne mówimy zawsze, że na bezludną wyspę wzięłybyśmy worek
mąki. Co prawda dania mączne nie są dietetyczne ani szybkie w przygotowaniu ale raz się żyje i czasami warto dogodzić swojemu podniebieniu ;)Nieczęsto przygotowuję tego typu obiady bo, nie oszukujmy się, są dość czasochłonne. Poza tym mój mąż zdecydowanie preferuje obiady w wersji wytrawnej a te na słodko nazywa deserem. Deser czy obiad grunt że jest pyszne!Sezon
śliwkowy w pełni dlatego dziś zapraszam na kluski/knedle z
śliwkami węgierkami, odrobiną
dżemu wiśniowego oraz chrupiącymi
płatkami migdałów. Takie połączenie jest po prostu pyszne! Dzieciom aż się uszy trzęsły... mam nadzieję że i Wam będą.

Składniki:(bardzo duża porcja można spokojnie zrobić z 1/2 składników)1,6kg
ziemniaków2,5 szklanki
maki pszennej2 szklani
mąki ziemniaczanej3
jajkapół szklanki słodkiej
śmietanki 12%duża łyżka
masłanadzienie:
śliwkidżem wiśniowypłatki migdałówpoza tym:kwaśna/słodka
śmietanacukier brązowySposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i zmielić lub utłuc na gładko. Ważne żeby nie miały nawet najmniejszych grudek bo będą one póżniej wyczuwalne w kluskach, a nie jest to przyjemne.
Śmietankę podgrzać z
masłem. Dodać do
ziemniaków i wymieszać. Następnie dodać
jajka i stopniowo
mąki wyrabiając rękami ciasto tak aby się nie kleiło. Ciasto odrywać porcjami i formować z niego gruby wałek. Odcinać z niego około 1cm grubości plastry. Spłaszczać ręką i wyłożyć na każdy krążek połówkę
śliwki, pół łyżeczki
dżemu wiśniowego i
płatki migdałów. Skleić i uformować w kulkę. Gotować w osolonym wrzątku około 3 minut od wypłynięcia. Jeśli kluski przez gotowaniem przemrozimy przez 30 minut w zamrażalce będziemy
mieli dużo większe szanse, że się nie posklejają i nie rozpadną.Serwować polane wg gustu kwaśną lub słodką
śmietaną oraz posypane
brązowym cukrem i/lub
cynamonem.