ßßß
składniki1perliczkaolej rzepakowymiódmarchewkaselerpomidorki koktajlowegroszek zielonyjabłko grójeckie1 marchewkaolej rzepakowymiód krupMarynata do perliczki3 łyżki miodu kurpowskiego2 łyżki oleju rzepakowego2 łyżki musztardy1cytryna6 łyżek soku ananasowegoszczypta chilli
wykonanieMarynataWycisnąć sok z cytryny wlać do miseczki, dodać olej rzepakowy,miód,musztardę,sos ananasowy i wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanej marynaty władamy perliczkę i, zostawiamy na dwie godziny w chłodnym miejscu. Do garnka rodzinnego Deliamano lub patelni głębokiej ceramicznej wlewamy trzy łyżki oleju rzepakowego następnie na gorący tłuszcz wkładamy perliczkę smażymy około 1,5 godziny. odwracając co jakiś czas na drugą stronę.Patelnie grillową rozgrzewamy wlewamy łyżkę oleju rzepakowego wkładamy pokrojony seler z każdej strony,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Jabłko dokładnie myjemy następnie w piekarniku robimy chipsyglazurowana marchewka.Marchewkę dokładnie myjemy,oczyszczamy wkładamy do żaroodpornego naczynia,polewamy olejem rzepakowym pieczemy 15-20 minut, następnie smarujemy miodem i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach