Wykonanie
W ramach czyszczenia zamrażalki znalazłam perliczkę, którą bardzo lubię.Nie mogło być inaczej jak przygotować perliczkę z
selera,karmelizowaną
marchewką i
chipsem jabłkowym na bazie
oleju rzepakowego, który jest genialny do smażenia,sałatek.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ zdrowy, bez charakterystycznego zapachy,jest numer jeden w mojej kuchni.Gorąco polecam.Perliczka wyszła pyszna, delikatna soczysta.Grillowany
seler to petarda.

składniki1perliczka
olej rzepakowymiódmarchewkaselerpomidorki koktajlowe
groszek zielonyjabłko grójeckie1
marchewkaolej rzepakowymiód krupMarynata do perliczki3 łyżki
miodu kurpowskiego2 łyżki
oleju rzepakowego2 łyżki
musztardy1cytryna6 łyżek
soku ananasowegoszczypta
chilli
wykonanieMarynataWycisnąć
sok z cytryny wlać do miseczki, dodać
olej rzepakowy,
miód,
musztardę,sos
ananasowy i wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Do tak przygotowanej marynaty władamy perliczkę i, zostawiamy na dwie godziny w chłodnym miejscu. Do garnka rodzinnego Deliamano lub patelni głębokiej ceramicznej wlewamy trzy łyżki
oleju rzepakowego następnie na gorący tłuszcz wkładamy perliczkę smażymy około 1,5 godziny. odwracając co jakiś czas na drugą stronę.Patelnie grillową rozgrzewamy wlewamy łyżkę
oleju rzepakowego wkładamy pokrojony
seler z każdej strony,doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Jabłko dokładnie myjemy następnie w piekarniku robimy
chipsyglazurowana
marchewka.
Marchewkę dokładnie myjemy,oczyszczamy wkładamy do żaroodpornego naczynia,polewamy
olejem rzepakowym pieczemy 15-20 minut, następnie smarujemy
miodem i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach