ßßß Cookit - przepis na Glazurowana marchewka

Glazurowana marchewka

nazwa

Wykonanie

W ramach czyszczenia zamrażalki znalazłam perliczkę, którą bardzo lubię.Nie mogło być inaczej jak przygotować perliczkę z selera,karmelizowaną marchewką i chipsem jabłkowym na bazie oleju rzepakowego, który jest genialny do smażenia,sałatek.Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega ponieważ zdrowy, bez charakterystycznego zapachy,jest numer jeden w mojej kuchni.Gorąco polecam.Perliczka wyszła pyszna, delikatna soczysta.Grillowany seler to petarda.
składniki
1perliczka
olej rzepakowy
miód
marchewka
seler
pomidorki koktajlowe
groszek zielony
jabłko grójeckie
1 marchewka
olej rzepakowy
miód krup
Marynata do perliczki
3 łyżki miodu kurpowskiego
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki musztardy
1cytryna
6 łyżek soku ananasowego
szczypta chilli
wykonanie
Marynata
Wycisnąć sok z cytryny wlać do miseczki, dodać olej rzepakowy,miód,musztardę,sos ananasowy i wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanej marynaty władamy perliczkę i, zostawiamy na dwie godziny w chłodnym miejscu. Do garnka rodzinnego Deliamano lub patelni głębokiej ceramicznej wlewamy trzy łyżki oleju rzepakowego następnie na gorący tłuszcz wkładamy perliczkę smażymy około 1,5 godziny. odwracając co jakiś czas na drugą stronę.
Patelnie grillową rozgrzewamy wlewamy łyżkę oleju rzepakowego wkładamy pokrojony seler z każdej strony,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jabłko dokładnie myjemy następnie w piekarniku robimy chipsy
glazurowana marchewka.
Marchewkę dokładnie myjemy,oczyszczamy wkładamy do żaroodpornego naczynia,polewamy olejem rzepakowym pieczemy 15-20 minut, następnie smarujemy miodem i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/06/pieczona-perliczka-podana-z-grillowanym.html