ßßß Cookit - przepis na Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

nazwa

Wykonanie

A wiecie, że to jest w Poznaniu? Tak, tak! I to po raz szósty, od 9 do 12 Sierpnia 2012 na poznańskim rynku będzie się działo, oj będzie.
Czy warto tam być? Jeżeli nie macie ochoty na spróbowanie choćby kilku specjałów z jakiegoś regionu Polski to nie czytajcie dalej.
Ale gdybyście jednak chcieli spróbować, chociażby podhalańskich czy podlaskich albo dolnośląskich lub wielkopolskich serów zagrodowych, to rezerwujcie sobie czas i miejsce w brzuchach. Bo jeszcze przy okazji na pewno zahaczycie o ryby z Milicza, że o poznańskich szarych kluchach nie wspomnę. Ktoś powie, eee, mało! Tak? A to proszę bardzo, będzie też internacjonalnie czyli węgiersko-litewsko-cypryjsko-francusko-belgijsko-hiszpańsko.
Węgrzy obiecali swoje wędliny i Kürtöskalács czyli coś na słodko, ponoć baaardzo słodko. Z Litwy przyjadą ciemne chleby no i kindziuk! Będzie też można sprawdzić jak smakuje cypryjski ser halloumi. Francję będą reprezentować galattes i bretońskie ostrygi. A od Hiszpanów oliwa i suszone pomidory. Do tego z Belgii, piwa Trapistów. Mało? No to jeszcze wina z całej Europy.
Już słyszę „to niewiele się będzie działo”. Tak? To co powiecie na pokazy kulinarne ?
Od 10 sierpnia będzie można się przekonać na własne oczy i podniebienie, że przygotowanie potraw to sztuka. Nie wiedzieliście? No to przyjedźcie koniecznie, zobaczyć jak robią to profesjonaliści z poznańskich restauracji oraz gwiazdy telewizyjnych programów kulinarnych. A będzie na co popatrzeć i co podpatrzeć, choćby jak zrobić porządne Sushi.
A jak już mowa o podnoszeniu kwalifikacji kulinarnych to koniecznie zajrzyjcie do Akademii Kulinarnej SPOT, gdzie w kameralnych grupach, pod okiem Mistrzów i mając profesjonalny sprzęt do dyspozycji możecie poznać tajniki dobrego grillowania, kuchni sezonowej czy przygotowania Sushi, właśnie.
No i do tego w ramach edukacji smaku będziecie mogli dowiedzieć się sporo o kuchni śródziemnomorskiej i kuchni fusion. Wystarczy zajrzeć do Sheratona w Sobotę o 14:00. Gdzie odbędzie się prelekcja, pokaz oraz degustacja. Dla tych, którzy chcieliby u siebie w kuchni, zastosować niskie temperatury oraz próżnię, restauracja Toga, przygotowała również pokaz oraz prelekcję i degustację, próżniowo-niskotemperaturowych specjałów. W sobotę o 19:00 dowiecie się jak ugotować łososia w 50 stopniach, no i jak on smakuje.
No a co z dziećmi, ktoś powie. Dla nich też organizatorzy przygotowali sporo atrakcji w Sobotę i Niedzielę, chociażby zajęcia w ramach programu edukacja smaku najmłodszych . Nie żadne fast foody tylko porządne jedzenie.
Jeszcze nie przekonani? Zajrzyjcie na stronę Festiwalu: www.ofds.pl zobaczycie tam co jeszcze przygotowali dla Was organizatorzy.
A jeżeli wciąż nie wiecie czy się zdecydować na przyjazd, to na zachętę możecie spróbować sił w konkursie, w którym do wygrania jest pakiet VIP. Zajrzyjcie tutaj: link
Co wystarczy zrobić?
W zakładce należy odpowiedzieć na pytanie dotyczące ulubionego elementu programu OFDS, pozostawić swój adres e-mail oraz wskazać stronę/bloga, który poinformował Was o konkursie.
Nie wiem jak Wy ale ja lubię konkursy, których nie zabraknie na Festiwalu, a jednym z nich jest konkurs na Polską Nalewkę Roku. Wszelkie informacje znajdują się tu
Nie ma ograniczeń, w konkursie może wystartować każdy. Ja wezmę udział a Wy? Do szczęścia tak nie wiele brakuje wystarczy się zgłosić będąc w Poznaniu na Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku.
To, do zobaczenia w Poznaniu.
A poniżej kilka zdjęć z lat ubiegłych.
Prawdziwe laboratorium smaku
Degustacje, degustacje :)
Do kiełbasy! Do oliwy! Tylko u nas !! Rarytasy !
Coś dla dociekliwych, czyli warsztaty kulinarne.
Czym skorupka za młodu nasiąknie...
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/08/ogolnopolski-festiwal-dobrego-smaku.html