Wykonanie
A wiecie, że to jest w Poznaniu? Tak, tak! I to po raz szósty, od 9 do 12 Sierpnia 2012 na poznańskim rynku będzie się działo, oj będzie.Czy warto tam być? Jeżeli nie macie ochoty na spróbowanie choćby kilku specjałów z jakiegoś regionu Polski to nie czytajcie dalej.Ale gdybyście jednak chcieli spróbować, chociażby podhalańskich czy podlaskich albo dolnośląskich lub wielkopolskich
serów zagrodowych, to rezerwujcie sobie czas i miejsce w brzuchach. Bo jeszcze przy okazji na pewno zahaczycie o
ryby z Milicza, że o poznańskich szarych kluchach nie wspomnę. Ktoś powie, eee, mało! Tak? A to proszę bardzo, będzie też internacjonalnie czyli węgiersko-litewsko-cypryjsko-francusko-belgijsko-hiszpańsko.
Węgrzy obiecali swoje
wędliny i Kürtöskalács czyli coś na słodko, ponoć baaardzo słodko. Z Litwy przyjadą ciemne
chleby no i kindziuk! Będzie też można sprawdzić jak smakuje cypryjski
ser halloumi. Francję będą reprezentować galattes i bretońskie
ostrygi. A od Hiszpanów
oliwa i
suszone pomidory. Do tego z Belgii,
piwa Trapistów. Mało? No to jeszcze
wina z całej Europy.Już słyszę „to niewiele się będzie działo”. Tak? To co powiecie na pokazy kulinarne ?Od 10 sierpnia będzie można się przekonać na własne oczy i podniebienie, że przygotowanie potraw to sztuka. Nie wiedzieliście? No to przyjedźcie koniecznie, zobaczyć jak robią to profesjonaliści z poznańskich restauracji oraz gwiazdy telewizyjnych programów kulinarnych. A będzie na co popatrzeć i co podpatrzeć, choćby jak zrobić porządne Sushi.A jak już
mowa o podnoszeniu kwalifikacji kulinarnych to koniecznie zajrzyjcie do Akademii Kulinarnej SPOT, gdzie w kameralnych grupach, pod
okiem Mistrzów i mając profesjonalny sprzęt do dyspozycji możecie poznać tajniki dobrego grillowania, kuchni sezonowej czy przygotowania Sushi, właśnie.No i do tego w ramach edukacji smaku będziecie mogli dowiedzieć się sporo o kuchni śródziemnomorskiej i kuchni fusion. Wystarczy zajrzeć do Sheratona w Sobotę o 14:00. Gdzie odbędzie się prelekcja, pokaz oraz degustacja. Dla tych, którzy chcieliby u siebie w kuchni, zastosować niskie temperatury oraz próżnię, restauracja Toga, przygotowała również pokaz oraz prelekcję i degustację, próżniowo-niskotemperaturowych specjałów. W sobotę o 19:00 dowiecie się jak ugotować
łososia w 50 stopniach, no i jak on smakuje.No a co z dziećmi, ktoś powie. Dla nich też organizatorzy przygotowali sporo atrakcji w Sobotę i Niedzielę, chociażby zajęcia w ramach programu edukacja smaku najmłodszych . Nie żadne fast foody tylko porządne jedzenie.Jeszcze nie przekonani? Zajrzyjcie na stronę Festiwalu: www.ofds.pl zobaczycie tam co jeszcze przygotowali dla Was organizatorzy.A jeżeli wciąż nie wiecie czy się zdecydować na przyjazd, to na zachętę możecie spróbować sił w konkursie, w którym do wygrania jest pakiet VIP. Zajrzyjcie tutaj: linkCo wystarczy zrobić?W zakładce należy odpowiedzieć na pytanie dotyczące ulubionego elementu programu OFDS, pozostawić swój adres e-mail oraz wskazać stronę/bloga, który poinformował Was o konkursie.Nie wiem jak Wy ale ja lubię konkursy, których nie zabraknie na Festiwalu, a jednym z nich jest konkurs na Polską
Nalewkę Roku. Wszelkie informacje znajdują się tuNie ma ograniczeń, w konkursie może wystartować każdy. Ja wezmę udział a Wy? Do szczęścia tak nie wiele brakuje wystarczy się zgłosić będąc w Poznaniu na Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku.To, do zobaczenia w Poznaniu.A poniżej kilka zdjęć z lat ubiegłych.

Prawdziwe laboratorium smaku

Degustacje, degustacje :)

Do
kiełbasy! Do
oliwy! Tylko u nas !! Rarytasy !

Coś dla dociekliwych, czyli warsztaty kulinarne.

Czym skorupka za
młodu nasiąknie...