Wykonanie
Stek z udka drobiowego to nie to samo co grillowane udko czy
pierś kurczaka, to coś co przypomina poniekąd
karkówkę wieprzową ale to
mięso drobiowe. A co najlepsze to wygląda na to że znów wymyśliłem coś nowego, coś czego na grillu nie robił nikt wcześniej :)Składniki ( na 2 osoby ) :
przyprawa do kurczaka (ja użyłem własnej kompozycji)odrobina
oliwymiódsezamPrzygotowanie :Udka oczyszczam, ściągam skórę i zręcznie wycinam kość.
Mięso kładę na papierze do pieczenia, nakrywam drugim końcem papieru i trzonkiem noża lub bezpieczniej wałkiem do ciasta uderzam kilka
razy po całym kawałku (nie chodzi o to aby to
mięso rozbić tylko "ruszyć")Nacieram
przyprawą i tylko skrapiam
oliwą z obu stron, odstawiam na godzinkę do lodówki.Griluję na średniej temperaturze i bez ognia (sugeruję węgiel drzewny).
Drób na grillu potrzebuje spokoju. Po obróceniu
steku na drugą stronę w mniej więcej połowie czasu smaruję płynnym
miodem i posypuję
sezamem.Pamiętaj :
Drób na grillu potrzebuje spokoju.





