Wykonanie

Bugaj to staropolska potrawa - babka ziemniaczana, pieczona z utartych
ziemniaków i obłożona
boczkiem lub
kiełbasą. Smakuje wybornie i jest bardzo prosty w przygotowaniu

Na 3-4 porcje potrzebne są:2 kg
ziemniaków2
jajka2 łyżki
mąki (jeśli używamy
młode ziemniaki)
przyprawa do ziemniakówsól i
pieprz2 laski
kiełbasyoliwa z oliwek w sprayu
Ziemniaki starłam na tarce o drobnych oczkach, po czym dodałam
jajka oraz
mąkę. Następnie przyprawiłam do smaku.Na suchej patelni teflonowej przyrumieniłam jedną laskę
kiełbasy, po uprzednim pokrojeniu w kostkę.
Potem dodałam do przygotowanej masy ziemniaczanej.

Prostokątne naczynie żaroodporne zwilżyłam
oliwą w sprayu (można też rozsmarować), po czym przełożyłam do niego masę ziemniaczaną.Drugą laskę
kiełbasy pokroiłam w plastry i rozłożyłam na wierzchu tej masy. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180st z termoobiegiem i piekłam przez godzinę. W połowie czasu pieczenia przykryłam folią aluminiową by zbytnio nie wyschło. Polecam!