Wykonanie
Mam słabość do sushi .składniki na sushi najlepiej kupić w supermakcie ,ostatnio pojawił się zestaw do robienia sushi cena około 70 zł jedynie co należy dokupić
ryby ,warzywa ,
serprzepis na
maki z
łososia.składnikipaseczki z
łososia podwędzanego ,najlepszy jest surowy ja nie lubię surowej
ryby.,
tuńczyk ,
awokado ,
ogórek.,zapomniałam dodać
owoce morza np paluszki
krabowelistki alg
morskich nori1 szklanka
ryżu do sushiwasabimarynowany
imbirocet ryżowysos sojowycukierser do smarowaniaprzyrządzanie:1.
Ryż dokładnie opłukać i odsączyć.,aż
woda będzie przezroczysta Zalać
wodą i pozostawić na ok. jedną godzinę . Następnie odlać
wodę i
ryż zalać dwoma szklankami
wody mineralnej. Przelać do płaskiego rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i rondel przykryć pokrywką. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić nadal pod przykryciem przez ok. 10 minut, aby
ryż dojrzał. .w tym czasie nie wolno do niego zaglądać ,Następnie
ryż wymieszać z
solą, szczyptą
cukru oraz 2 - 3 łyżeczkami
octu ryżowego (według swojego smaku). 1 łyżeczką
sosu sojowego.Można
ryż przygotować dzień wcześniej Ostatnio pojawił się w supermarcie gotowy sos ,jeszcze go nie wyprobowałam :(Najważniejszy jest sposób przyrządzenia
ryżu,2.
rybę lub inne dodatki kroimy w paseczki cienkie3.Na macie bambusowej ułożyć listek
nori. Na 2/3 listka ułożyć cienką warstwę
ryżu.,można posmarować wasabi Na środku
ryżu, przez całą długość
nori, ułożyć np
wędzonego łososia lub innych dodatków , tak, aby w każdej z ósmi części, na które następnie podzielimy zawinięty pasek było po trochu składników. Posmarować je cienko pastą
serka ,będzie bardziej łagodne ,nie zawsze tak robię . Rulon ściśle zwinąć przy pomocy maty, a następnie usunąć matę.Na początku różnie bywało z
łososiem w środku ,czasami był z
boku,teraz zawsze jest centralnieMozna wstawić na godzinę do lodówki, a
potem przekroić bardzo
ostrym nożem na 8 części.,łatwiej jest kroić ,nie zawsze jest na to czas :)Nie polecam rozbierania
maków na czynniki pierwsze smak nie jest dobry\smacznego