ßßß Cookit - przepis na maki z łososia

maki z łososia

Wykonanie

Mam słabość do sushi .
składniki na sushi najlepiej kupić w supermakcie ,ostatnio pojawił się zestaw do robienia sushi cena około 70 zł jedynie co należy dokupić ryby ,warzywa ,ser
przepis na maki z łososia.
składniki
paseczki z łososia podwędzanego ,najlepszy jest surowy ja nie lubię surowej ryby.,tuńczyk ,awokado ,ogórek.,zapomniałam dodać owoce morza np paluszki krabowe
listki alg morskich nori
1 szklanka ryżu do sushi
wasabi
marynowany imbir
ocet ryżowy
sos sojowy
cukier
ser do smarowania
przyrządzanie:
1. Ryż dokładnie opłukać i odsączyć.,aż woda będzie przezroczysta Zalać wodą i pozostawić na ok. jedną godzinę . Następnie odlać wodę i ryż zalać dwoma szklankami wody mineralnej. Przelać do płaskiego rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i rondel przykryć pokrywką. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić nadal pod przykryciem przez ok. 10 minut, aby ryż dojrzał. .w tym czasie nie wolno do niego zaglądać ,Następnie ryż wymieszać z solą, szczyptą cukru oraz 2 - 3 łyżeczkami octu ryżowego (według swojego smaku). 1 łyżeczką sosu sojowego.Można ryż przygotować dzień wcześniej Ostatnio pojawił się w supermarcie gotowy sos ,jeszcze go nie wyprobowałam :(Najważniejszy jest sposób przyrządzenia ryżu,
2.rybę lub inne dodatki kroimy w paseczki cienkie
3.Na macie bambusowej ułożyć listek nori. Na 2/3 listka ułożyć cienką warstwę ryżu.,można posmarować wasabi Na środku ryżu, przez całą długość nori, ułożyć np wędzonego łososia lub innych dodatków , tak, aby w każdej z ósmi części, na które następnie podzielimy zawinięty pasek było po trochu składników. Posmarować je cienko pastą serka ,będzie bardziej łagodne ,nie zawsze tak robię . Rulon ściśle zwinąć przy pomocy maty, a następnie usunąć matę.Na początku różnie bywało z łososiem w środku ,czasami był z boku,teraz zawsze jest centralnie
Mozna wstawić na godzinę do lodówki, a potem przekroić bardzo ostrym nożem na 8 części.,łatwiej jest kroić ,nie zawsze jest na to czas :)
Nie polecam rozbierania maków na czynniki pierwsze smak nie jest dobry\
smacznego
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/01/maki-z-ososia.html