Wykonanie
Od kiedy Dorota podzieliła się przepisem na
ciasteczka renifery to za mną chodziły, ale dopiero w tym roku udało mi się je przygotować, kiedy to urządziłam domową cukiernię z wypiekanymi
ciasteczkami :). Na święta możecie też przygotować:kruche maślane
ciasteczkapierniczki z witrażykiem
ciasteczka mikołaje
ciasteczka cynamonowepierniczki .inspiracja
125 g
masła125 g
cukru pudrujajko250 g
mąkiłyżeczka ekstraktu
waniliowegoczekolada (ok. 50 g)czerwone lentilki/groszki
czekoladoweMasło wymieszać z
cukrem pudrem, wbić
jajko, dodać
mąkę i ekstrakt
waniliowy.Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.Włożyć na 30 minut do lodówki.Rozwałkowywać na grubość około 3 mm i wykrajać
ciasteczka na kształt koła.Piec na papierze do pieczenia lub macie silikonowej w temp. 170 st.c. przez 10 minut.Wystudzić
ciasteczka na kratce.Roztopić
czekoladę w kąpieli
wodnej i przelać ją do szprycy z mała końcówką do rysowania (lub zwinąć rożek z papieru do pieczenia i odciąć końcówkę).
Czekoladą rysować poroże i oczy, zrobić kropkę na nosek i przykleić tam czerwony
groszek czekoladowy.