Wykonanie
Dzisiaj kolejna propozycja na
pieczone mięso, które idealnie sprawdza się na ciepło oraz na zimno w formie
wędliny na kanapki. Domowa
wędlina w wielkanocnym koszyczku to coś czego nie może zabraknąć.Przepisy na WielkanocPieczona
szynka z
czosnkiem i
miodem
1,5 kg
szynki wieprzowej1,5 łyżeczki
soliłyżeczka
pieprzu ziołowegopół łyżeczki
pieprzu naturalnegołyżeczka
ostrej paprykiłyżka
oleju1/3 szklanki
miodu gryczanegołyżka
soku z cytryny3 ząbki
czosnkuUmytą i osuszoną
szynkę natrzeć marynatą - wymieszać ze sobą
przyprawy razem z
olejem,
miodem i
sokiem z cytryny.Ząbki
czosnku pokroić na mniejsze, podłużne kawałki.
Szynkę ponacinać w kilkunastu miejscach na długość około 2 cm i szerokość 1 cm - w te miejsce powkładać kawałki
czosnku.Jeśli chcemy
mieć ładny kształt
szynki powinniśmy ją odpowiednio związać - ale można ten krok pominąć.Umieścić
szynkę w naczyniu i zostawić na noc w lodówce.Następnego dnia
szynkę razem z pozostałościami marynaty przełożyć do rękawa do pieczenia i włożyć do żaroodpornego naczynia.Piec przez 1 godz. 15 minut w temp. 180 st.C. dopiekać jeszcze przez 15 minut, ale otworzyć już rękaw - ostrożnie, bo buchnie para.Wyjąć
szynkę i zacząć kroić po 15 minutach - aby
soki mogły zatrzymać się w
mięsie.
