ßßß Cookit - przepis na Pieczona szynka

Pieczona szynka

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj kolejna propozycja na pieczone mięso, które idealnie sprawdza się na ciepło oraz na zimno w formie wędliny na kanapki. Domowa wędlina w wielkanocnym koszyczku to coś czego nie może zabraknąć.
Przepisy na Wielkanoc
Pieczona szynka z czosnkiem i miodem
1,5 kg szynki wieprzowej
1,5 łyżeczki soli
łyżeczka pieprzu ziołowego
pół łyżeczki pieprzu naturalnego
łyżeczka ostrej papryki
łyżka oleju
1/3 szklanki miodu gryczanego
łyżka soku z cytryny
3 ząbki czosnku
Umytą i osuszoną szynkę natrzeć marynatą - wymieszać ze sobą przyprawy razem z olejem, miodem i sokiem z cytryny.
Ząbki czosnku pokroić na mniejsze, podłużne kawałki.
Szynkę ponacinać w kilkunastu miejscach na długość około 2 cm i szerokość 1 cm - w te miejsce powkładać kawałki czosnku.
Jeśli chcemy mieć ładny kształt szynki powinniśmy ją odpowiednio związać - ale można ten krok pominąć.
Umieścić szynkę w naczyniu i zostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia szynkę razem z pozostałościami marynaty przełożyć do rękawa do pieczenia i włożyć do żaroodpornego naczynia.
Piec przez 1 godz. 15 minut w temp. 180 st.C. dopiekać jeszcze przez 15 minut, ale otworzyć już rękaw - ostrożnie, bo buchnie para.
Wyjąć szynkę i zacząć kroić po 15 minutach - aby soki mogły zatrzymać się w mięsie.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/04/pieczona-szynka.html