Wykonanie
Podobno
awokado to najzdrowszy
owoc na świecie. Jeśli chcecie przeczytać więcej na temat korzyści płynących z jedzenia
awokado, to w internecie znajdziecie od groma artykułów na ten temat. Ja
awokado jem, głównie dlatego że lubię. Oczywiście dodatkowym powodem jest zawartość wielu witamin i substancji mineralnych. Mówiąc krótko o
awokado: zdrowe i smaczne - dla mnie połączenie idealne:) Już kiedyś zachęcałam Was do sięgnięcia po
awokado -
sałatka z
awokado i
cukinii . Dzisiaj przepis na pastę z tego
owocu. Jest wprost stworzona, żeby połączyć ją z
wędzonym łososiem. Równie dobrze sprawdzi się ze świeżą
bagietką lub grzankami. Ja czasami zjadam samą pastę:)
Składniki1 dojrzałe
awokado1 ząbek
czosnku2 łyżki
soku z cytrynypieprzsólmielona
ostra paprykaWykonanie
Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i wydrążamy miąższ do miseczki. Od razu polewamy go
sokiem z cytryny, aby
awokado nie ściemniało. Następnie wyciskamy ząbek
czosnku. Całość rozgniatamy widelcem na w miarę gładką masę. Na końcu dodajemy do smaku
pieprzu,
soli i
papryki. Nasza pasta gotowa.Rada - czyli jak wybrać dojrzałe awokado?Kolor - dojrzałe
awokado ma na ogół ciemnozieloną.Miękkość - dojrzałe
awokado jest miękkie i sprężyste, tzn. po po dotknięciu skórka powinna powrócić do pierwotnego kształtu.Jeśli nasze
awokado jest niedojrzałe, to proponuję pozostawić je poza lodówką na kilka dni. Z kolei dojrzałe
awokado powinno przechowywać się w lodówce.