Wykonanie
Bardzo lubię faszerowane warzywa. Latem i jesienią dość często się one u mnie pojawiają. Smakują zawsze rewelacyjnie. Pogoda zdecydowanie zrobiła się bardziej jesienna, jest zimniej, poranki są mgliste i jest coraz ciemniej.Dlatego warto zadbać o zdrowe i kolorowe posiłki, które rozweselą i nasycą. I taka jest właśnie moja
papryka. Termometr wskazuje -2 stopnie. Czas ubrać cieplejszą kurtkę i rękawiczki też się przydaszą. Ale jest piątek, więc jest radość. Oby do 15.30. Miłego dnia :-)Zapraszam :-)Składniki:- 5
czerwonych papryk- 150 g
ryżu basmati (od Symbio)- pojedynczy
filet z kurczaka- łyżeczka
przyprawy do kurczaka- 400 g
pieczarek- 3 łyżki
ketchupu-
sól,
pieprz- 1 ząbek
czosnku- 200 g
sera żółtegoWykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie, uważać aby się nie rozgotował.
Filet z kurczaka pokroić w kostkę , przyprawić przyprawą do
kurczaka i podsmażyć. Podsmażyć także pokrojone
pieczarki.
Ryż wymieszać z
kurczakiem, dodać pokrojoną w małą kostkę 1
paprykę,
sól,
pieprz, wyciśnięty ząbek
czosnku, połowę startego
żółtego sera,
ketchup oraz
pieczarki. Wymieszać.Pozostałe 4
papryki przekroić na pół, wydrążyć środek i napełnić farszem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać 100 ml
wody i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut, następnie posypać
papryki pozostałym
serem i zapiec jeszcze 10 minut.