Wykonanie
Ostatnio coraz częściej sięgam rano po wytrawne śniadania. Bardzo często takim śniadaniem okazuje się być jajecznica. Jajecznicę staram się przyrządzać na różne sposoby. Dzisiaj w wersji z dwoma moimi ulubionymi
rybami -
wędzonym łososiem i
tuńczykiem. Pyszna, pożywna, zdrowa. Idealna na: dzień dobry!
Przepis (jedna porcja):2 duże
jajka40g
wędzonego łososia40g wędzonego
tuńczyka1/2
pomidora1/4
ogórka szklarniowegoszczypta
soli morskiejszczypta
pieprzu czarnegoŁososia i
tuńczyka obrać ze skóry (jeśli mają), pokroić na małe kawałeczki.
Ryby wrzucić na rozgrzaną patelnię, podsmażać przez kilka minut - naturalny tłuszcz z ryb powoduje, że nie trzeba dodatkowo niczym natłuszczać patelni. Wbić
jajka, zmniejszyć ogień. Podsmażać, co jakiś czas mieszając, aż jajecznica uzyska odpowiedni dla nas stopień ścięcia. Pod koniec doprawić
solą i
pieprzem. Gotową jajecznicę przełożyć na talerz.
Pomidora i
ogórka pokroić w plastry, ułożyć obok jajecznicy. Podawać.