Najlepsza tarta jaką jadłam, inspirowana przepisem z książki Lidla "Pascal kontra Okrasa". <31 opakowanie ciasta francuskiego1 kulka mozzarelli300g pomidorów na gałązce150g wędzonego łososia w plasterkach4 jajka100ml jogurtu bałkańskiegopęczek szczypiorkukilka listków świeżej bazyliipieprz czarny i sól morska świeżo mieloneCiasto francuskie wykładamy w formie do tarty.Jeśli używamy formy metalowej, najlepiej wysmarować ją wcześniej masłem, w przypadku ceramicznych lub szklanych nie jest to wymagane.Ciasto nakłuwamy dość gęsto widelcem.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki, po czym kroimy w malutką kostkę.Na cieście wykładamy w kształcie "wachlarza" mozzarellę oraz wędzonego łososia.W powstałe trójkąty wrzucamy część pomidorów, a całość zasypujemy szczypiorkiem oraz posiekanymi listkami bazylii.Przyprawiamy tartę z wierzchu solą oraz pieprzem.Jajka wbijamy do miski i mieszamy trzepaczką razem z jogurtem bałkańskim, aż będą jednolite.Gotową masą jajeczną zalewamy tartę, a na wierzch dorzucamy resztę pomidorów i liści bazylii.Z wierzchu doprawiamy jeszcze raz solą oraz pieprzem i szczypiorem.Gotową tartę wstawiamy na środek nagrzanego piekarnika i zapiekamy do pół godziny, aż jajka się zetną.Re-we-la-cja!