Wykonanie
Zapraszam na przepyszne
dyniowe drożdżowki z
figami i
śliwkami w rozmiarze XXL, tak by połowa
śliwki wypełniła jedną bułeczkę. Surowa
figa nie specjalnie kusi, ale upieczona z odrobiną
cukru z
cynamonem to już prawdziwa poezja smaku. Dodatek dyni nie tylko pięknie barwi bułeczki, ale znacząco podnosi ich walory zdrowotne.
Dynia w tym roku ma wyjątkowo suchy miąższ i nie wymaga odparowywania, także jest super dodatkiem do wypieków. Drożdówki są delikatne, mięciutkie i bardzo puszyste. Bez lukru i kruszonki idealne do zabrania, na drugie śniadanie do szkoły lub w podróż. Czyjesz się zachęcona? Polecam!
Składniki:400 g
mąki orkiszowej( 250 g jasnej 630 i 150 g pełnoziarnistej)1
jajko40 g
masła40 g
cukru150 g
mleka200 g puree z
dynii2 łyżeczki
drożdży instantdodatkowo:3
figi4
śliwki olbrzymie
1 żółtko+ 2 łyżki
mleka2 łyżki
cukru trzcinowego+ 1/2 łyżeczki
cynamonuWykonanie:przygotuj puree z
dynii wg tego przepisu
mleko podgrzać w rondelku, wkroić do ciepłego
mleka masło. Odważyć do miski suche składniki, dodać
mleko z
masłem i
jajko, następnie zagnieść hakiem gładkie, błyszczące ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętościzagnieść powtórnie wyrośnięte ciasto i podzielić na 14 równej wielkości kawałków. Każdy uformować w kulkę, następnie rozpłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięciaprzygotować
owoce.
Śliwki przepołowić i usunąć pestki. Z każdej
figi wyciąć dwa krążki o grubości około 1,5 cm.
Cukier wymieszać z
cynamonem w wyrośniętych bułeczkach denkiem od szklanki zrobić wgłębienia. Całe bułeczki, razem z wgłębieniami przy pomocy pędzelka posmarować
żółtkiem rozbełtanym z
mlekiem. Dołki wypełnić
śliwkami oraz plasterkami fig.
Owoce i brzegi bułeczek obsypać
cukrem z
cynamonempiec w 200`C 18- 20 minut do zrumienienia. Studzić na kratceSMACZNEGO !