Wykonanie

Tiramisu - zachwyca smakiem, doskonały na wszystkie okazje - włoski deser znany na całym świecie. Skąd ta sława? Kto zna i spróbował choć raz tiramisu wie, że to niebo w gębie. To deser bez pieczenia, zatem najlepszy na lato. Podłużne
biszkopty nasączone aromatycznym
espresso z
amaretto, przełożone kremem
mascarpone nie znudzi się nigdy. Dziś zapraszam na letnią wersję tiramisu z dodatkiem
malin. Jestem pewna, że ta wakacyjna wersja zachwyci Cię smakiem. Wcześniej robiłam tiramisu
jagodowe, które zostało dosłownie pochłonięte.
Malinowe jest równie pyszne, ale właściwie każde miękkie
owoce sprawdzą się super. Tiramisu najlepiej przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem, by krem stężał, a smaki się przegryzły.Składniki na keksówkę 30x11 cm:

200 g podłużnych
biszkoptów250 g
mascarpone250 ml
śmietany kremówki2 łyżki
ksylitolu lub
cukru100 ml
esperesso1 łyżka
amaretto lub
rumu2 łyżeczki
ksylitolu lub
cukru2 łyżeczki
kakao200 g
malinWykonanie:

zaparzyć
espresso. Posłodzić
kawę 2 łyżeczkami
ksylitolu lub
cukru i dodać łyżkę
likieru amaretto. Ostudzićforemkę, keksówkę wyłożyć folią spożywczą, wypuszczając sporo folii na zewnątrz foremki, co ułatwi późniejsze uwolnienie ciasta
mascarpone ubić mikserem i cały czas ubijając dolewać porcjami
śmietanę kremówkę. Dodać
ksylitol. Masa początkowo bardzo się rozrzedzi, lecz zaraz szybko stężeje na dnie keksówki ułożyć pierwszą warstwę
biszkoptów (w razie potrzeby dociąć do wymiarów foremki) i skropić je przygotowanym
espresso z
amaretto. Rozmarować na biszkoptach 1/3 kremu, następnie rozłożyć na kremie
maliny. Na
maliny wyłożyć 1/3 kremu, ułożyć resztę
biszkoptów i skropić resztą ponczu. Rozprowadzić pozostały krem i posypać przez sitko
kakao. Przykryć folią i odstawić do lodówki, najlepiej na całą nocpodawać mocno schłodzone z resztą
malinŻYCZĘ SMACZNEGO !Uwagi: jeśli tiramisu mają jeść dzieci,
espresso z
amaretto zastąp
sokiem z
pomarańczy