Wykonanie
Nie wiem jak Wy ale ja już chętnie pożegnam się z zimową
porą, ile można nosić te kurtki, szaliki i myśleć by nie zapomnieć o zabraniu rękawic rano do pracy! Basta! nie chcemy zimy...ja proszę o wiosnę, o lato, o zimne
lody w
waflu, których nie boję się jeść latem na zewnątrz, proszę o krótkie spodenki i ciepły wiatr, który rozwiewa włosy...dokładnie tak! więc kończąc sezon zimowy, zaczynam letni, wesoły, szalony...bo przecież kto nie jest szalony gdy za oknem ciepło, błękitne niebo i słonko wyglądające spoza chmur. U mnie kolorowo na talerzu, letnie tiramisu z dodatkiem
malin i
alkoholu...witaj wiosno:)

przepis własnySkładniki:150g
biszkoptów ( użyłam okrągłych )250g
serka mascarpone2
białka ubite na sztywno z
cukrem250 ml
śmietany kremówki ubitej na sztywno50g
cukru ( do
białek )200g
malin4 łyżki
kakaoduża szklanka
kawy espresso1/2 szklanki
syropu cukrowego lub
miodu3 łyżki
amaretto lub innego
alkoholuPrzygotowanie:
Biszkopty wyłożyć do naczynia.
Syrop cukrowy zmieszać z
kawą i
alkoholem, nasączyć
biszkopty w naczyniu i odstawić.
Mascarpone dobrze wymieszać na krem, dodać ubite
białka z
cukrem, delikatnie wymieszać dodając ubitą kremówkę. Część masy wyłożyć na nasączone
biszkopty, oprószyć
kakao i ułożyć kolejną warstwę
biszkoptów tym razem zanurzając je w
kawie przed włożeniem do naczynia by nie zalać masy serowej.Wyłożyć na
biszkopty kolejną część masy serowej, oprószyć ponownie
kakao i ułożyć ciasno
maliny.Chłodzić dobre 2 godziny.Smacznego :)
