Wykonanie

W lipcowym menu nie może zabraknąć pierogów z
jagodami. Lekki, pyszny i dzięki
czarnym jagodom - super zdrowy obiad. Zazwyczaj pierogom towarzyszy na talerzu
śmietana. Zastąpiłam
śmietanę jogurtem greckim i dodatkowo wzbogaciłam go aromatem lawendy.
Jogurt lawendowy zamiast
cukrem dosłodziłam
ksylitolem. Pierogi ulepiłam z
mąki orkiszowej 700, ale myślę, że luksusowa
mąka orkiszowa 550 (do kupienia w Polsce) byłaby jak najbardziej na miejscu do delikatnych jagódek. Zapraszam na
jagodową ucztę!

Składniki na ciasto pierogowe:300 g
mąki orkiszowej 700około 150 ml ciepłej
wody1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
olejuDodatkowo:około 350 g
jagód1 płaska łyżka
mączki ziemniaczanejLawendowy
jogurt:200 g
jogurtu greckiego4 łyżki
mleka1 łyżka kwiatków lawendy1-2 łyżki
ksylitolu lub
cukruWykonanie:
mąkę przesiać do miski, dodać
olej,
sól i stopniowo dodając
wodę wymieszać składniki widelcem. Następnie już ręką zagnieść lekkie, nie klejące się ciasto. W razie potrzeby dodać
mąki lub
wody. Uformować kulę, przykryć w miseczce ściereczką i odstawić na 30 minut
jagody dokładnie wypłukać, następnie przebrać usuwając listki i ogonki. Osuszyć na papierowym ręczniku. Wymieszać z 1 łyżką
mączki ziemniaczanejwyskubać kwiatki z kilku łodyżek lawendy. Zagotować 4 łyżki
mleka z
ksylitolem lub
cukrem, dosypać kwiatki z lawendy, pogotować kilka minut. Odstawić do przestudzenia. Przestudzony napar lawendowy przelać przez sitko i wymieszać z
jogurtem greckimciasto podzielić na 3 części. Każdą dość cienko rozwałkować i wykrawać szklanką lub foremką krążki. Na każdy placuszek nałożyć łyżeczkę
jagód i dokładnie zlepić brzegi. Układać na ściereczce lub macie silikonowej. W międzyczasie zagotować
wodę z
solą i 1 łyżką
oleju. Wrzucać pierogi partiami i gotować 4-5 minut. Nie
mogę napisać licząc czas od wypłynięcia pierogów, ponieważ te z
jagodami są "niezatapialne" i cały czas unoszą się na powierzchni
wody. Wyławiać łyżką cedzakowąpodawać z przygotowanym lawendowym
jogurtemSMACZNEGO !