Wykonanie
Póki są
jagody, można z nimi zrobić pierogi :)SKŁADNIKI:1 kg
mąki1
jajkogorąca
woda pół na pół z
mlekiemsól1-2 łyżki
oleju1/2 kg
jagód (mogą być mrożone)kilka łyżek
cukruZ
mąki,
jajka,
soli i gorącej
wody i
mleka zagnieść ciasto i przykryć ściereczką w misce.Ciasto wałkować na stolnicy, wykrawać kółka (np.szklanką).
Jagody umyć, osączyć i wymieszać z
cukrem (2-3 łyżki). Na każdy krążek ciasta nakładać łyżeczkę
jagód. Zaklejać brzegi pierogów. Pierogi wrzucać do gotującej się
wody z dodatkiem
soli i
oleju. Zamieszać drewnianą łyżką i przykryć. Po wypłynięciu pierogi gotować jeszcze ok.5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Po wyjęciu polać rozpuszczonym
masłem.Podawać ze słodką
śmietanką.