Wykonanie
Share the post "Moja ulubiona
sałatka z
kurczakiem i
ananasem / Pineapple chicken salad"Znam tą
sałatkę od wielu, wielu lat i jakoś do głowy mi wcześniej nie przyszło, żeby podzielić się tym przepisem. Wydawał mi się taki bardzo popularny i oczywisty. Jednak stwierdziłam, że mało jest u mnie na blogu takich „oczywistych” przepisów, a ta
sałatka jest wyjątkowo smaczna. Niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu
sałatka z
kurczakiem,
ananasem,
kukurydzą,
serem żółtym,
jajkami i jedyną zjadliwą dla mnie formą
selera – marynowanym w słoiczku. Całość klasycznie wymieszana z
majonezem i doprawiona
solą i
pieprzem. Nie znam osoby, której by nie smakowała. Polecam na każdą okazję!

Scroll down for recipe in English(5-6 porcji)Składniki:2
filety z kurczaka, pokrojone w 2 cm kostkę1 puszka (ok. 550 g)
ananasa, pokrojonego na 1 cm kawałki (bez zalewy)1 puszka (ok. 350 g)
kukurydzy konserwowej, bez zalewy1 słoik
selera konserwowego, bez zalewy200 g
sera żółtego gouda, pokrojonego w 1 cm kostkę3
jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę5 łyżek
majonezupapryka pikantna lub wędzona
sól i
pieprzPrzygotowanie:Pokrojone filety dopraw
solą,
pieprzem i
papryką, po czym usmaż na średnim ogniu do lekkiego zarumienienia i odstaw do ostygnięcia.W dużej misce wymieszaj
ananasa,
kukurydzę,
selera,
jajka,
ser i
kurczaka. Wmieszaj kilka łyżek
majonezu i dopraw
solą i
pieprzem.Włóż do lodówki na minimum godzinę i podawaj z tostami.Smacznego!

Recipe in EnglishPineapple chicken salad(5-6 servings)Ingredients:2 chicken breasts fillets, cut into 2 cm cubes1 can (550 g) of pineapple , cut into 1 inch pieces1 can (350 g) of canned corn1 jar (375 ml) pickled
celery200 g gouda cheese, cut into 1 cm cubes3 eggs, boiled and diced5 tablespoons mayonnaisesmoked
paprikasalt and pepperPreparation:Season chicken with salt, pepper and
paprika and cook over medium heat until slightly browned and cooked through, set aside to cool.In a large bowl, mix the pineapple, corn,
celery, eggs, cheese and chicken. Mix in mayonnaise and season with salt and pepper to taste.Place in the refrigerator for at least an hour and
serve with toasts.Enjoy!

Share the post "Moja ulubiona
sałatka z
kurczakiem i
ananasem / Pineapple chicken salad"



