Wykonanie

Delikatne, wilgotne ciasto
biszkoptowe, z aromatycznym, domowym
musem jabłkowym i pianką na bazie kremówki i
mascarpone- pychotka. Dla wszystkich wielbicieli
jabłek,
śmietanki i ciast
biszkoptowych. Potrójna rozkosz dla podniebienia. Ciasto, które ubóstwia moja Rodzinka, a w szczególności jej najmłodsza część.W zamyśle miał być jabłecznik na
biszkopcie, ale ponieważ dawno nie piekłam
biszkoptów, trochę się zakręciłam i upiekłam za niski spód... Widać tak miało być, dzięki temu powstało ciasto zupełnie inne, może nawet smaczniejsze, bardziej wykwintne, wszak była to wyjątkowa okazja... ;-)Oczywiście ciasto powstało również z dodatkiem
jabłek, bo to jedyny
owoc jaki
jada moje Dziecię w ciastach, a to ciacho było właśnie dla niej.Piekłam w blaszce 33x23cm.Składniki
biszkoptu:- 6
jajek (osobno
białka i
żółtka)- 6 łyżek*
ksylitolu lub
cukru- 7 łyżek*
mąki orkiszowej typ750 (lub 6 łyżek
mąki tortowej)* łyżka z lekkim czubkiem
Białka ubić na półsztywno, dodawać stopniowo
ksylitol lub
cukier i cały czas ubijać. Do sztywno ubitych
białek dodajemy po jednym
żółtku i cały czas ubijamy. Na końcu wsypujemy partiami
mąkę i delikatnie mieszamy, na najniższych obrotach miksera lub
łopatką.Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika.Ja swoje
biszkopty wstawiam do zimnego piekarnika (takie mam zalecenia producenta) i piekę 25-30 minut, w temp.170*C, na programie do pieczenia
biszkoptów (można piec na programie góra-dół, bez termoobiegu).Można wstawić do nagrzanego piekarnika, wówczas pieczemy tylko ok.20- 25 minut.Składniki masy:- słoik domowego
musu jabłkowego, ok.600g (lub gęste
jabłka prażone)- 500ml kremówki 36%- 250g
mascarpone- 1
galaretka malinowa lub truskawkowa na 500ml
wody (najlepiej bez
cukru, wówczas dodajemy
ksylitol)- 1 kostka
gorzkiej czekoladyGalaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku, dokładnie rozmieszać i odstawić do wystudzenia.Na wystudzony
biszkopt (boki blaszki wyłożone papierem do pieczenia) wyłożyć masę
jabłkową i rozprowadzić ją równo na całym cieście.W misie miksera umieścić kremówkę, dodać
mascarpone i całość ubić. Następnie do masy śmietanowej wlać chłodną
galaretkę i dokładnie wymieszać.
Galaretka musi być chłodna, ale nie powinna jeszcze tężeć, by w zetknięciu z zimną masą
śmietanową nie porobiły się grudki.Gotową, jednolitą masę wykładamy na
jabłka i wyrównujemy. Ja wierzch "dekoruję" zawsze widelcem, robię wzory, wówczas nie widać nierówności.Na masę ścieram kostkę
gorzkiej czekolady. Ciasto przed podaniem schładzamy w lodówce.








Smacznego :-)