ßßß
Wiosenna szarlotka z mąki kukurydzianej, przyjazna zarówno osobom na diecie bezglutenowej, jak i nietolerujących jajek. Moja przyjaciółka, wielka smakoszka, poleciła mi kiedyś ciasto kukurydziane jako "absolutnie do zrobienia". Rzeczywiście ciasto jest super. Nietypowe w smaku, bardzo smaczne także dla zwykłych zjadaczy szarlotek - przetestowane :)Jako, że sezon na rabarbar na dobre się rozpoczął, spragniona owocowych smaków, włączam go gdzie mogę. Często robię z niego mus, bez cukru, z ksylitolem, łączę z jogurtem naturalnym - otrzymując w ten sposób zdrowy, pyszny deser - jogurt owocowy.Ciasto nie jest ekspresowe, ale nie jest źle :) Wykonanie ciasta (surowego), a potem owoców, od zera, zajmuje do 45 minut, wraz z gotowaniem i chłodzeniem. Jeśli zaczniesz, powiedzmy o godz. 10:45 rano, ciasto włożysz do piekarnika o 11:35, upieczone będzie o 12:35-12:40, w sam raz na poobiedni deser. Ciasta kruche powinny być podawane po schłodzeniu, bo ciasto ma szansę zestalić się bardziej - a ciasto kukurydziane ogólnie należy do bardziej wiotkich (także nawet po ostudzeniu - polecam łopatkę do ciasta przy wyjmowaniu z blachy). Zapach wydobywający się z piekarnika jest jednak tak oszałamiający, że nie zdziwię się, jeśli ciasto zjesz jeszcze na ciepło, 15-20 minut po upieczeniu. Na moje oko to 10 -15 porcji, ale: uwaga! licz się z dokładkami.Składniki:Ciasto kruche kukurydziane:2 szklanki mąki kukurydzianej200 g masłapół szklanki cukru lub ksylitolu2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany np. 18%, (ilość +/-, w zależności od ciasta)Masa owocowa:3-4 słodkie jabłka (70 dag)500 g rabarbaru2- 3 łyżki cukru z prawdziwą waniliąpół łyżeczki kardamonu, albo mielonego cynamonu/przyprawy do szarlotkiopcjonalnie: cukier puder do posypaniaWykonanie:Przesianą mąkę połączyć z cukrem i masłem, pokrojonym na drobne kawałki, albo startym na tarce jarzynowej. Dodać łyżkę śmietany. Drugą dodać dopiero później, jeśli będzie potrzebna. Ciasto zagnieść tylko do połączenia się składników i uformowania kuli.Włożyć je do lodówki na pół godziny do schłodzenia.W trakcie chłodzenia się ciasta, przygotować masę owocową. Jabłka umyć, obrać ze skórki, przekroić na cztery części, usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić jeszcze na pół, a następie na małe kawałeczki. Wrzucić na patelnię lub garnek z szerokim dnem, dodać 3/4 szklanki wody i rozpocząć duszenie. Umyć rabarbar, odkroić końcówki, pokroić na małe 1 cm kawałki, dodać do jabłek, wraz z kardamonem. Zazwyczaj nie obieram rabarbaru, chyba, że skórka jest naprawdę gruba - nie widzę różnicy w produkcie finalnym.Dusić, aż jabłka i rabarbar się rozpadną, a woda wyparuje. Mieszać i nieco rozdrabniać miękkie owoce - to pomoże w szybszym uzyskaniu nadzienia.Włączyć piekarnik na 180 st. C. Masę owocową zestawić do ostudzenia.Przygotować formę do ciasta - np. tortownicę o średnicy 23 cm, formę do tarty albo inną formę do ciasta z odpinanym dnem albo wyłożoną papierem do pieczenia. Możną ją lekko natłuścić np. przy użyciu papieru, który pozostał z masła. To czysta ekonomia w kuchni i brak dodatkowych rzeczy do mycia jak pędzelek.Z ciasta wyjętego z lodówki odkroić 1/5-1/4 ciasta, którą zostawić do starcia na tarce jarzynowej, na wierzch ciasta. Pozostałe ciasto pokroić na 1,5 cm kawałki i wylepić nim dno formy. Wyrównać, ponakłuwać widelcem w 20-30 miejscach. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia. Nałożyć mus owocowy i posypać odłożonym, startym ciastem, piec dalsze 45 minut.