Wykonanie

Wyśmienita pieczona
marchewka z dodatkiem mielonego
cynamonu, z
pestkami dyni. Znakomity dodatek do ciepłego obiadu. Zresztą
marchewki można podawać na wiele sposobów, także jako przekąskę, składnik sałatek, kanapek itd.Nie podaję tu porcji, w oryginale to 2 duże porcje frytek; jednak jako dodatek do obiadu, to zdecydowanie porcja dla całej rodziny. Przepis
Janka Paszkowskiego, uczestnika MasterChef, którego przepisy na doskonałą kanapkę z gotowaną
piersią kurczaka oraz wrapy z
kurczakiem z sosem
bazyliowo-
miętowym, były już wcześniej przeze mnie wypróbowywane i znajdują się na blogu.Składniki:8
marchewek, obranych i pokrojonych w słupki
oliwa albo
olej rzepakowy tłoczony na zimnopłaska łyżeczka mielonego
cynamonuspora garść pestek dynispora garść
nasion słonecznikaspora garść
sezamu2
czerwone cebule, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
sólpieprzodrobina
brązowego cukru4 łyżki
octu balsamicznegoWykonanie:
Marchewki obrać i pokroić w słupki. Następnie przełożyć do dużej miski, polać dość sporą ilością
oliwy,
octem balsamicznym, doprawić
solą,
pieprzem oraz
cynamonem. Rozłożyć je teraz na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C. Piec około 20 minut.
Marchewki będą al dente .W momencie, w którym
marchewki siedzą w piecu, na sporą patelnię wlej około kilka łyżek
oliwy. Jeszcze na zimną ( to ważna sprawa! ) wrzucić pokrojoną cieniutko
cebulę i powoli podsmażać. Tak, aby wydobyć z niej całą
słodycz. Po około 10 / 12 minutach podsmażania dorzucić
pestki dyni,
nasiona słonecznika i
sezam. Dosypać odrobinę
cukru, zwiększyć płomień i podprażać całość do momentu, w którym nasionka zrobią się pysznie chrupiące i skarmelizowane. Gotowe frytki wyjąć z pieca, przełożyć do miski, wymieszać z nasionami i odstawić.Podawać możesz ciepłe (zdecydowanie najsmaczniejsze), zimne, same ze sobą, jako dodatek do sałatek czy kanapek.Prawda, że proste?