ßßß Cookit - przepis na Sernik na spodzie brownie

Sernik na spodzie brownie

nazwa

Wykonanie

Sernik i brownie. Dla wielbicieli czekolady. Bardzo smaczne ciasto przy niewielkim nakładzie pracy. Przepis z książki "Chocolate box".
Składniki [1 szklanka=235 ml], 12 porcji:
Spód:
1/2 szklanki niesolonego masła (ok. 102 gramy) plus trochę do wysmarowania formy
4 oz/115 gram (1 tabliczka i 8 małych kostek) gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki (użyłam Goplany „Gorzkiej”)
1 szklanka drobnego cukru
2 jajka
1/4 szklanki mleka
1 szklanka mąki plus trochę do wysypania formy
Masa serowa:
2 i 1/4 szklanki (ok. 620 gram) serka kremowego lub twarogowego (użyłam sera twarogowego tłustego President)
2/3 szklanki drobnego cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (albo pół łyżeczki aromatu waniliowego)
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
Polewa:
czekolada(pozostałe 4/5 tabliczki)
1 łyżka masła
Wykonanie:
Włączyć piekarnik, nastawić temperaturę 180 st. C. Formę – tortownicę o średnicy 23 cm (może być mniejsza, ciasto nie jest wysokie) wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Roztopić masło i czekoladę w rondelku, na małym ogniu, często mieszając, aż do czasu uzyskania gładkiej masy. Zdjąć z gazu i wsypać cukier.
Dodać jajka (uprzednio roztrzepane), mleko, dobrze wymieszać. Wsypać mąkę, mieszając aż do połączenia składników. Uzyskaną masę wyłożyć łyżką do tortownicy, wyrównać. Piec 25 minut. Wyjąć z piekarnika na czas przygotowywania masy serowej. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 st. C. [Brownie zdąży trochę ostygnąć zanim nałożymy ser]
Masa serowa: ubić ser, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy aż do połączenia składników, dodać jogurt. Masę wylać na upieczony spód Brownie. Piec 45-55 minut, albo do momentu gdy środek jest prawie gotowy.
Tortownicę odpinać gdy ciasto ostygnie. Włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Polewa: rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Udekorować ciasto, odstawić do lodówki do stężenia.
Uwagi: ciasto jest najlepsze po jednym dniu/dwóch dniach. Jest dość słodkie dlatego polecam serwować po małym kawałeczku (wtedy też wychodzi więcej niż 12 porcji)
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2009/08/sernik-na-spodzie-brownie.html