Wykonanie


Sernik i brownie. Dla wielbicieli
czekolady. Bardzo smaczne ciasto przy niewielkim nakładzie pracy. Przepis z książki "Chocolate box".Składniki [1 szklanka=235 ml], 12 porcji:Spód:1/2 szklanki niesolonego
masła (ok. 102 gramy) plus trochę do wysmarowania formy4 oz/115 gram (1 tabliczka i 8 małych kostek)
gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki (użyłam Goplany „Gorzkiej”)1 szklanka drobnego
cukru2
jajka1/4 szklanki
mleka1 szklanka
mąki plus trochę do wysypania formyMasa serowa:2 i 1/4 szklanki (ok. 620 gram)
serka kremowego lub
twarogowego (użyłam
sera twarogowego tłustego President)2/3 szklanki drobnego
cukru3
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (albo pół łyżeczki
aromatu waniliowego)1/2 szklanki
jogurtu naturalnegoPolewa:
czekolada(pozostałe 4/5 tabliczki)1 łyżka
masłaWykonanie:Włączyć piekarnik, nastawić temperaturę 180 st. C. Formę – tortownicę o średnicy 23 cm (może być mniejsza, ciasto nie jest wysokie) wysmarować
masłem i oprószyć
mąką.Roztopić
masło i
czekoladę w rondelku, na małym ogniu, często mieszając, aż do czasu uzyskania gładkiej masy. Zdjąć z gazu i wsypać
cukier.Dodać
jajka (uprzednio roztrzepane),
mleko, dobrze wymieszać. Wsypać
mąkę, mieszając aż do połączenia składników. Uzyskaną masę wyłożyć łyżką do tortownicy, wyrównać. Piec 25 minut. Wyjąć z piekarnika na czas przygotowywania masy serowej. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 st. C. [Brownie zdąży trochę ostygnąć zanim nałożymy
ser]Masa serowa: ubić
ser,
cukier,
jajka, ekstrakt
waniliowy aż do połączenia składników, dodać
jogurt. Masę wylać na upieczony spód Brownie. Piec 45-55 minut, albo do momentu gdy środek jest prawie gotowy.Tortownicę odpinać gdy ciasto ostygnie. Włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny.Polewa: rozpuścić
czekoladę i
masło w kąpieli
wodnej. Udekorować ciasto, odstawić do lodówki do stężenia.Uwagi: ciasto jest najlepsze po jednym dniu/dwóch dniach. Jest dość słodkie dlatego polecam serwować po małym kawałeczku (wtedy też wychodzi więcej niż 12 porcji)
