Wykonanie
Pin It

Swego czasu bardzo popularną metodą na przeziębienie był kubek gorącego
mleka z
czosnkiem,
miodem i
masłem. Od kiedy natomiast świeży
imbir mamy na wyciągnięcie ręki w prawie każdym sklepie używam
napoju przygotowanego właśnie na bazie
imbiru, a dokładniej
syropu imbirowego .
Imbir jest nie tylko doskonały na przeziębienia (jest bogaty w substancje przeciwzapalne), ale także łagodzi migreny, ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, polepsza krążenie
krwi rozgrzewając organizm.
Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, zawiera allicynę, która ma także właściwości przeciwgrzybiczne. Wzmacnia i reguluje reakcje komórkowe układu immunologicznego, co zwiększa właściwości obronne organizmu.
Miód natomiast wykazuje właściwości Pijmy więc
syrop imbirowy, ale pamiętamy, żeby nie dodawać go do wrzątku, tylko do lekko przestudzonego płynu. Możemy też pić
syrop z letnią przegotowaną
wodą, albo zjadać małe ilości
syropu ( po jednej łyżeczce kilka
razy dziennie) przy objawach przeziębienia.


Składniki:3 ząbki
czosnku1/2 szklanki
syropu imbirowego1/2 szklanki płynnego
miodusok z 1
cytrynyWykonanie:
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy ( najlepiej na szklanej desce, żeby nie tracić cennych
olejków eterycznych i allicyny), a następnie miażdżymy go nożem i przekładamy do słoika. Możemy też
czosnek zmiażdżyć w moździerzu.
Cytrynę dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem, wyciskamy z niej sok, dodajemy do
czosnku. Zalewamy
syropem i
miodem. Wszystko dokładnie mieszamy, słoik zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 12 godzin. Po tym czasie
syrop przechowujemy w lodówce. Pijemy z ciepłą (nie gorącą)
herbatą lub
wodą, dodając około 2 łyżek na szklankę.