Wykonanie
< Øllebrød – duńskie śniadanie za dawnych czasów
Sezon jesienno zimowy i wszelakie choróbska prędzej czy później dopadną każdego z nas. Mikstura na przeziebienie w postaci
miodu,
cytryny i
imbiru, wzmacnia nasz układ odpornościowy a jeśli dopadnie nas przeziębienie pomoże złagodzić objawy i przyspieszyć okres zdrowienia.Miksturę możemy przygotować jako dodatek do
herbaty z pokrojoną w plasterki
cytryną, lub jako
syrop do picia z wyciśniętym
sokiem z cytryny.
Syrop pijemy codziennie rano * 1 łyżka c przez cały okres jesienno zimowy.Systematyczne zażywanie miodowej mistury przyniesie pozytywne rezultaty .
Cytryna jest silnym antyoksydantem, działa przeciwbakteryjnie detoksykując przy tym organizm, a oprócz tego dostarcza wielu niezbędnych witamin.
Miód ma właściwości antyseptyczne, sprawnie eliminuje wirusy i bakterie zwłaszcza te, które umiejscowiły się w gardle
Imbir znany jest z ogólnego dobroczynnego wpływu na organizm, eliminuje on toksyny, oczyszcza organizm, reguluje temperaturę ciała i działa wykrztuśnie.
Składniki1 mały słoiczek
miódu w płynnej postaci1
cytryna obrana ze skórki pokrojona w plasterkisolidny kawałek
imbiru obranego ze skórki i startego na tarceDo słoiczka układamy naprzemiennie warstwami
cytrynę,
miód i
imbir, czynnośc powtarzamy aż do zapełnienia słoiczka.Zakręcamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na 3 dni. Po tym czasie nasza zdrowotna mikstura jest gotowa do użycia. Trzymamy w lodówce.* jeżeli
miód nie jest płynny należy go rozpuścić ostrożnie w garnuszku, przy czym należy pamiętać aby nie przekroczyć temp. 40 C ponieważ wtedy
miód traci swoje wszystkie właściwości zdrowotne.*
imbir zamiast trzeć na tarce możemy wrzucić do blendera i zblendować.
About Gosia DrohomireckaView all posts by Gosia Drohomirecka >< Øllebrød – duńskie śniadanie za dawnych czasów