ßßß Cookit - przepis na Miód z cytryną i imbirem na wzmocnienie

Miód z cytryną i imbirem na wzmocnienie

nazwa

Składniki

Wykonanie

< Øllebrød – duńskie śniadanie za dawnych czasów
Sezon jesienno zimowy i wszelakie choróbska prędzej czy później dopadną każdego z nas. Mikstura na przeziebienie w postaci miodu, cytryny i imbiru, wzmacnia nasz układ odpornościowy a jeśli dopadnie nas przeziębienie pomoże złagodzić objawy i przyspieszyć okres zdrowienia.
Miksturę możemy przygotować jako dodatek do herbaty z pokrojoną w plasterki cytryną, lub jako syrop do picia z wyciśniętym sokiem z cytryny. Syrop pijemy codziennie rano * 1 łyżka c przez cały okres jesienno zimowy.
Systematyczne zażywanie miodowej mistury przyniesie pozytywne rezultaty .
Cytryna jest silnym antyoksydantem, działa przeciwbakteryjnie detoksykując przy tym organizm, a oprócz tego dostarcza wielu niezbędnych witamin.
Miód ma właściwości antyseptyczne, sprawnie eliminuje wirusy i bakterie zwłaszcza te, które umiejscowiły się w gardle
Imbir znany jest z ogólnego dobroczynnego wpływu na organizm, eliminuje on toksyny, oczyszcza organizm, reguluje temperaturę ciała i działa wykrztuśnie.
Składniki
1 mały słoiczek miódu w płynnej postaci
1 cytryna obrana ze skórki pokrojona w plasterki
solidny kawałek imbiru obranego ze skórki i startego na tarce
Do słoiczka układamy naprzemiennie warstwami cytrynę, miód i imbir, czynnośc powtarzamy aż do zapełnienia słoiczka.
Zakręcamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na 3 dni. Po tym czasie nasza zdrowotna mikstura jest gotowa do użycia. Trzymamy w lodówce.
* jeżeli miód nie jest płynny należy go rozpuścić ostrożnie w garnuszku, przy czym należy pamiętać aby nie przekroczyć temp. 40 C ponieważ wtedy miód traci swoje wszystkie właściwości zdrowotne.
* imbir zamiast trzeć na tarce możemy wrzucić do blendera i zblendować.
About Gosia Drohomirecka
View all posts by Gosia Drohomirecka >
< Øllebrød – duńskie śniadanie za dawnych czasów
Źródło:http://panikucharka.pl/herbaty/miod-cytryna-imbirem-wzmocnienie