Wykonanie

Jakiś czas temu kupiłam ziarna orkiszu z zamiarem użycia ich do czegoś..., czyli upieczenia
chleba. Przeszukałam
sieć, nie znalazłam przepisu na
chleb z całymi ziarnami. Sama nie chciałam kombinować, więc zapytałam się fachowca od
chlebowych wypieków, czyli Wisły z Zapachu
chleba . Sprawa okazała się prostsza niż mi się zdawało: w
sumie do każdego
chleba można dodać ziarna, ważne, żeby były wcześniej namoczone i, żeby nie przesadzić z ich ilością. Inspiracją był dla mnie przepis z bloga Bistro mama .
Chleb wyszedł bardzo smaczny,
będę powtarzać, bo mam jeszcze ziarna pszenicy i żyta :-).Składniki:Zaczyn5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego250 ml letniej
wody250 g
mąki żytniej razowejCiasto
chlebowe150 ml letniej
wody250 g
mąki pszennej chlebowej150 g
mąki pszennej razowej3 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru3 łyżki
ziaren słonecznika1/2 szklanki ziaren orkiszuWykonanie:Składnik zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 8-10 godzin do fermentacji.Ziarna orkiszu zalewamy gorącą
wodą i również odstawiamy na 8-10 godzin.Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta
chlebowego, oprócz ziaren. Ziarna przy wyrabianiu ciasta niszczą siatkę glutenowa, więc zawsze dodaje się je na koniec.Ciasto wyrabiany przez kilka minut, dodajemy
maki lub
wody, jeśli zajdzie taka potrzeba. Ciasto powinno być luźne, na koniec dodajemy ziarna i mieszamy.Ciasto
chlebowe przenosimy do natłuszczonej i wysypanej
otrębami lub
mąką podłużnej formy. Jego wierzch moczymy
wodą i obficie posypujemy
mąką lub
otrębami.Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia an około 4 godziny w ciepłym miejscu, powinno prawie podwoić swoją objętośćPiekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy przez 60 minut.
Chleb studzimy na kratce.
