ßßß Cookit - przepis na Chleb kukurydziany na poolish, czyli listopadowa piekarnia

Chleb kukurydziany na poolish, czyli listopadowa piekarnia

nazwa

Wykonanie

Pin It
Po raz kolejny, co najmniej 20 blogerek spotkało się w wirtualnej listopadowej piekarni ! Tym razem wspólnie upiekłyśmy chleb kukurydziany na zaczynie poolish według J. Hamelmana. Przepis wyszukała dla nas Margot z Kuchni Alicji, a do wspólnego pieczenia jak zwykle zaprosiła Amber .
Był to mój pierwszy raz z chlebem kukurydzianym, ale na pewno nie ostatni. Chleb ma piękny żółciutki kolor, delikatny miąższ i rewelacyjną chrupiącą skórkę.
Składniki:
Na zaczyn poolish
125 g mąki pszennej 650
125 g wody
0,5 g świeżych drożdży
Ciasto właściwe
250 g maki 650
125 g mąki kukurydzianej
190 g wody
1 łyżeczka soli
7 g świeżych drożdży
1,5 łyżki oleju
250 g zaczynu jak wyżej
Wykonanie:
W przeddzień pieczenia należy zrobić zaczyn poolish. W wodzie rozpuszczamy drożdże i dodajemy mąkę. Ciasto mieszamy, miskę przykrywamy i odstawiamy na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia mąkę kukurydzianą dodajemy do zaczynu poolish, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie mąka kukurydziana napęcznieje, co ułatwi nam wyrabianie ciasta. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem przez 3 minuty na pierwszej prędkości, a następnie kolejne 3 minuty na drugiej prędkości. Powinniśmy uzyskać gładkie i sprężyste ciasto. Odstawiamy je pod przykryciem na 1,5 godziny do wyrastania, i w międzyczasie musimy je raz lekko odgazować, uformować w kulę i znowu odstawić.
Po upływie 1 , 5 godziny ciasto wyjmujemy z miski, odgazowujemy, z grubsza formujemy i zostawiamy na blacie na 10-20 minut. Formujemy okrągły lub podłużny bochenek, który przekładamy na 1 , 5 godziny do wyrastania do koszyka wyłożonego ściereczką. Temperatura wyrastania powinna wynosić 24 stopnie.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i spryskujemy wodą. Bochenek przekładamy z koszyka na gorącą blachę (jeśli ktoś posiada, to oczywiście lepiej jest piec chleb na kamieniu), szybko nacinamy i wstawiamy do piekarnika.
Chleb pieczemy około 40 minut, gdy się zacznie rumienić otwieramy piekarnik na chwilę, żeby usunąć nadmiar pary. Studzimy na kratce.
A oto lista wirtualnych piekarek:
Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-kukurydziany-na-poolish-j-hamelmana-listopadowa-piekarnia/
Ania http://bajkorada.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany_6.html
Ania http://krzywakromeczka.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-wg-hamelmana.html
Ania W http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-chleb-kukurydziany.html
Anna http://ankawell.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html
Aga http://wsezonie.blogspot.com/2013/12/kukurydziane-bueczki-i-o-tym-jak.html
Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany.html
Bożena http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.html
Bożenka http://www.smakowekubki.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-polskim-zaczynie.html
Danusia http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-listopadowa-piekarnia.html
Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.html
Gosia http://codojedzenia.pl/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli-polskim-rozczynie-drozdzowym/
Gosia http://kochamgary.blogspot.com/2013/12/i-znowu-razem-w-listopadzie-chleb.html
Iga http://japoziomka.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia.html
Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html
Karolina http://bochnasaysdelicious.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-z-listopadowej.html
Kartoflana http://zkartoflanegopola.blox.pl/html
Krecia http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2013/12/zaproszenie-do-listopadowej-piekarni-i.html
Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-wg-j.html
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-i-chleb.html
Marcin http://swiatprzepisow.com/chleb-kukurydziany-na-zaczynie-drozdzowym-poolish-j-hamelmana/
Margot http://kuchniaalicji.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html
Marta http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-jhamelmana.html
Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.html
Olimpia http://www.pomyslowepieczenie.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.html
Renata S http://forksncanvas.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-czyli-chleb.html
Tofka http://www.parawkuchni.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-wg-hamelmana.html
Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.html