Wykonanie

Przedstawiam kolejny przepis na domową
kiełbasę z cyklu "wiem co jem" !Tym razem będzie to
kiełbasa żywiecka podsuszana. Przepis tradycyjnie zaczerpnięty z forum
Wędliny domowe, tym razem od Halusi.Na moim blogu znajdziecie również inne
wędliny wędzone i nie tylko, np. domowa
polędwicę wędzoną, domową
wędzoną kiełbasę chłopską, wędzoną domową
pasztetową,
polędwicę wileńską czy też
schab ze słoika .Uważam, że warto poświecić trochę czasu na przygotowanie własnych
wędlin, pozbawionych sztucznych zapychaczy, wypełniaczy czy innych wzmacniaczy smaków !

Składniki na 5 kg
kiełbasy:2 kg
łopatki wieprzowej2,5 kg
karkówki wieprzowej0,5 kg
pręgi wołowej90 g peklosoli5 g
cukru10 g czarnego mielonego
pieprzu10 g świeżego
czosnku przeciśniętego przez praskę5 g
pieprzu ziołowegoosłonki
białkowe o średnicy 55 mm

Wykonanie:
Łopatkę kroimy w kostkę 2 x 2 cm.
Karkówkę mielimy na sitku nr 13.Pręgę mielimy na sitku nr 4. Przed zmieleniem pręgi mieszamy ją z 50 ml
wody i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.Każdy rodzaj
mięsa peklujemy oddzielnie. Czas peklowania to 48 godzin, w temperaturze 4-8 stopni C.Po tym czasie do
łopatki dodajemy wszystkie
przyprawy i mieszamy, aż masa będzie kleista. Później dodajemy
karkówkę i pręgę. Dokładnie wszystko mieszamy.Osłonki moczymy pzrez 20 minut w letniej wodzie. Napełniamy je
mięsem, dobrze ugniatamy, aby pozbyć się powietrza.
Kiełbasy osadzamy do 12 godzin w temperaturze do 8 stopni. Natomaist w temepraturze pokojowej wystarczą nam 3-4 godziny.Wędzimy gorącym
dymem (50 stopni C.) pzez 3-4 godziny. Tym razem po zakończeniu
wędzenia kiełbasa była podpiekana przez 30 minut. Podpiekanie możemy zastapić parzeniem w temperaturze 72-74 stopni pzrez 40 minut.Następnie
kiełbasa wisiała w pomieszczeniu o temperaturze 15-17 stopni przez 10 dni.
