Wykonanie
Niedawno pokazywałam Wam jak się robi
schab suszony . To taka domowa
wędlina z kawałka surowego
mięsa, którego nie gotuje się ani nie piecze a tylko marynuje w przyprawach i zostawia do obsuszenia. Podaje się ją krojąc w jak najcieńsze plasterki, paski - im cieniej tym lepiej więc nie sugerujcie się tym co na zdjęciu. Po ususzeniu i rozkrojeniu najlepiej przechowywać w lodówce zawiniętą w pergamin.
W przygotowaniu ważne są kolejne etapy marynowania a
potem czas przez jaki
mięso będzie wisieć i dojrzewać. Mój dość wąski
schab po 7 dniach był już gotowy - dość zwarty, mocno słony i pikantny. Karczek jaki pokażę Wam dzisiaj wisiał 10 dni i mógłby powisieć jeszcze kilka gdyby taki jeden Żarłoczek wytrzymał. Ale nie wytrzymał i odciął wisielca.
Karkówka przygotowana w ten sposób ma zupełnie inną konsystencję niż
schab środkowy bo jest naturalnie poprzerastana tłuszczykiem. Użyłam też innej
mieszanki przypraw uzyskując doskonały efekt aromatyczno smakowy.
Mięso nieco się ciągnie, tak jak przy wędlinach tego typu czyli włoskich lub hiszpańskich długo dojrzewających szynkach. Ale jest miękkie i bardzo smaczne.Rozwiewając wątpliwości niektórych czytelników odpowiadam, że jedną z ważniejszych spraw jest kupienie
mięsa ze sprawdzonego źródła. Nie będziemy obrabiać go w wysokiej temperaturze więc musimy
mieć pewność, że było badane i jest wolne od pasożytów. Suszenie
mięsa to chyba najstarszy sposób jego konserwacji a wszystkie użyte podczas procesu produkcji
przyprawy także działają konserwująco. Dodam jeszcze, że z takiego powieszonego, zamarynowanego odpowiednio wcześniej
mięsa nic nie powinno
kapać - żadna
woda ani tłuszcz. Nic nie musiałam podstawiać pod spód.Karczek suszony w pończoszeczas przygotowania: 15 minut + kilka dni marynowania i kilkanaście dni suszeniaskładniki:kawałek ładnej
karkówki wieprzowej bez kości, ok. 1000-1500 g1/3-1/2 szkl. zwykłego
cukru1/3-1/2 szkl.
soli gruboziarnistej, użyłam kamiennej2 czubate łyżeczki
czosnku suszonego, zmielonego1 łyżeczki
pieprzu ziołowego4 łyżki
majeranku suszonego
Jak zrobić karczek suszony w pończosze?
Mięso opłukałam pod bieżącą
wodą i osuszyłam dokładnie ręcznikami papierowymi. Odkroiłam jakieś odstające części żeby kawałek był foremny. Włożyłam do szklanego naczynia i obsypałam dokładnie
cukrem. Natarłam nim
mięso dociskając rękami żeby przylegał. Naczynie odstawiłam do lodówki na 24 godziny.Po tym czasie wyjęłam karczek i opłukałam z
cukru a właściwie z
syropu bo
cukier zdążył się rozpuścić. Umyłam też naczynie. Osuszony dokładnie kawałek ponownie włożyłam do naczynia i tak samo jak wcześniej obsypałam, ale tym razem
solą. Trafił na kolejne 24 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjęłam go, umyłam i osuszyłam. Ułożony w czystym naczyniu natarłam wymieszanymi
ziołami i zostawiłam w lodówce na kolejną dobę. Trzeba to zrobić dokładnie, tak żeby każdy cm powierzchni był pokryty
przyprawami.Po trzeciej dobie już nie było żadnego płynu w naczyniu z
mięsem a samego
mięsa nie trzeba myć. Takie oblepiony dokładnie
przyprawami karczek włożyłam do kawałka pończochy, zawiązałam na górze i powiesiłam. Jak
pisałam przy schabie u mnie takie
mięso wisi w kuchni, w temp. tzw. pokojowej, zaczepione o rurę naściennego grzejnika
między nim a oknem.
Wisi więc sobie w miejscu ciepłym, ale przewiewnym bo to okno jest prawie zawsze otwarte.Karczek wisiał w spokoju 10 dni i obserwowałam codziennie jak nieco twardnieje i
kurczy się. Po rozkrojeniu stwierdziłam, że mógłby jeszcze kilka godzin powisieć - byłby mocniej wysuszony w samym środku. Jednak już był dostatecznie przesiąknięty
przyprawami i smakował wybornie. Czas takiego suszenia zależy od grubości kawałka i rodzaju
mięsa - im chudsze tym krócej może wisieć bo szybciej
traci wodę.