Wykonanie


Proste i smaczne ciasto. Można je zrobić z dowolnym
dżemem, ale skoro sezon na
dynię jeszcze trwa, użyłam do niego właśnie
dżemu z dyni... polecam :-)Składniki:30 dag
mąki15 dag
cukru pudru25 dag
margaryny2
żółtka3 łyżki gęstej
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczeniadżem dyniowy ok. 30 dagWykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać, posiekać razem z
margaryna i
cukrem. Dodać
żółtka i
śmietanę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.Następnie ciasto podzielić na dwie części. Jedną część zetrzeć na grubej tarce na prostokątną formę, wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować
dżemem i przykryć drugą częścią ciasta, również startą na tarce.Piec w piekarniku w temp. 180 st.C z termoobiegiem na złoty kolor.Po wystygnięciu ciasto posypać
cukrem pudrem.Smacznego :-)