Wykonanie
Roladki to dobry pomysł na obiad . Żeby nie były nudne , postanowiłam nadziać je
suszonymi pomidorami , które zrobiłam jakiś czas temu w zalewie olejowej . Wyszedł obiad w stylu śródziemnomorskim . Danie jest naprawdę smaczne i wcale nie jest trudne .Zrobione z
łopatki będą kolorowe gdyż
mięso nie jest jednolite w kolorze i soczyste . Dobrze rozbite
mięso zapobiegnie , rozpadaniu się roladek , bez dodatkowego wiązania itp. Świetnie pasuje do nadziewanej
papryki i pieczonych
ziemniaków . Dużą zaletą jest też fakt , że możemy je zrobić dzień wcześniej i szybko odgrzać w razie potrzeby .
Składniki :1 kg
łopatki1 opakowanie
fetysłoiczek
suszonych pomidorów w zalewie olejowejkilka gałązek świeżego
tymiankuczosnek granulowany
papryka mielona słodka lub ostra w zależności od upodobań ( ja dałam łagodną , gdyż podawałam z pieczonymi ziemniaczkami z jalapeńo .( tu znajdziecie przepis : ziemniaczki z jalapeńo )
Łopatkę kroimy w centymetrowej grubości plastry . Solidnie rozbijamy tłuczkiem z obu stron , na cienkie plastry . Dobrym sposobem na to żeby
mięso nie kleiło się do tłuczka i nie rwało , jest włożenie
mięsa do reklamówki i rozbijanie przez siatkę . Po rozbiciu każdy plaster smarujemy
fetą , układamy pokrojone w pasy
pomidory , posypujemy świeżym siekanym
tymiankiem ,
czosnkiem granulowanym i zwijamy jak zrazy , zgniatając -dociskając w kształtne roladki .
Olej z
suszonych pomidorów wylewamy na blaszkę do pieczenia , układamy na nim roladki i lekko je po nim przetaczamy , żeby pokryły się
olejem . Posypujemy mieloną
papryką . Wsuwamy do nagrzanego piekarnika w temperaturę 160 C i pieczemy około 30-40 minut . Po tym czasie roladki są gotowe , świetnie smakują także na zimno pokrojone w plasterki i podane z jakimś dipem ( np.
serowym ) jako koreczki lub przekąska .