ßßß
Składniki :5 plastrów karkówki , grubości około 1,5 cm3-4 małe winne jabłka ( czyli soczyste , nie kwaśne , ale i nie zupełnie słodkie )2 średnie cebulki2-3 ząbki czosnku1 łyżka octu balsamicznego1 łyżka ciemnego sosu sojowego1 płaska łyżka cukrusól , pieprz do smakuodrobina masła
Cebulkę siekamy drobno i rozsypujemy na dnie naczynia do zapiekania , delikatnie solimy . Na cebulce, układamy, cieniutko ,pocięte plasterki czosnku ( takie naprawdę jak pergamin 😉 ) , a następnie lecimy z kawałkami karkówki . Każdy kawałek przy układaniu , solimy i pieprzymy . Kładziemy na zakładkę , czyli plastry powinny na siebie nachodzić . Z sosu sojowego , cukru i octu balsamicznego robimy marynatę , którą smarujemy ułożone plastry po wierzchu .
Jabłka myjemy , przekrawamy na ćwiartki i pozbawiamy komór nasiennych . Układamy na samym wierzchu , lekko przecierając skórkę odrobiną masła ( wtedy nie wyschną , tylko się zapieką ) . Zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 150 C przez około 30 minut – pod przykryciem z folii aluminiowej , a następnie przez 30 minut bez nakrycia . Tą potrawę zapiekamy bez termoobiegu . Smacznego 😉