Wykonanie

Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time40 minut 60 minutPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time40 minut 60 minut
Tarta cytrynowaPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time40 minut 60 minutPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time40 minut 60 minutSkładnikiKruche ciasto110 g
masła220 g
mąki pszennej(tortowej)60 g
cukru(drobnego lub pudru)2 szt.
żółtek1/2 szt.
cytryny(otartej skórki)Krem
cytrynowy3 szt.
jajek50 ml
białego wina(wytrawnego)100 ml
śmietany 30%40 g
cukru pudru1 szt.
cytryny40 g
masła(miękkiego)
Beza2 szt.
białek50 ml
białego wina(wytrawnego)100 g
cukruPorcje: porcjiSposób przygotowaniaKruche ciastoWszystkie składniki na ciasto wrzucić do malaksera i zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta (można również wyrobić ręcznie, należy pamiętać by zrobić to jak najszybciej).Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na około 60 minut.Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć nim formę o średnicy 24 - 26 cm. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami do pieczenia lub
fasoląCiasto wstawić do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika, piec 15 minut, następnie zdjąć papier z obciążeniem i wstawić do piekarnika na kolejne 5 minut.KremDo garnka wlać
jajka,
wino,
śmietanę i
cukier. Gotować na średnim ogniu, ciągle mieszając rózgą cukierniczą lub trzepaczką. Nie doprowadzać do wrzenia.Gdy masa stężeje, dodać wyciśnięty
sok z cytryny, gotować jeszcze przez chwilę ciągle mieszając.Do gęstej masy dodać miękkie
masło i otartą skórkę z 1/2
cytryny. Wymieszać.Masę przelać na upieczone ciasto, wstawić do piekarnika (temp. 165 stopni C) na około 20 minut.
BezaBiałka ubijać mikserem na średnich obrotach.
Wino z
cukrem gotować 3 minuty od momentu zagotowania.Ubite
białka zalewać gorącym
winem z
cukrem ciągle ubijając na wysokich obrotach na sztywną pianę.
Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować tartę robiąc niewielkie stożki lub rozetki.
Bezę opalić palnikiem cukierniczym lub wstawić do piekarnika z włączoną górną grzałką, rozgrzanego do 210 stopni C i piec ok 3 minut.Share this Recipe
