ßßß
Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive Time40 minut 60 minutPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive Time40 minut 60 minut
Tarta cytrynowaPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive Time40 minut 60 minutPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive Time40 minut 60 minutSkładnikiKruche ciasto110 g masła220 g mąki pszennej(tortowej)60 g cukru(drobnego lub pudru)2 szt. żółtek1/2 szt. cytryny(otartej skórki)Krem cytrynowy3 szt. jajek50 ml białego wina(wytrawnego)100 ml śmietany 30%40 g cukru pudru1 szt. cytryny40 g masła(miękkiego)Beza2 szt. białek50 ml białego wina(wytrawnego)100 g cukruPorcje: porcjiSposób przygotowaniaKruche ciastoWszystkie składniki na ciasto wrzucić do malaksera i zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta (można również wyrobić ręcznie, należy pamiętać by zrobić to jak najszybciej).Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na około 60 minut.Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć nim formę o średnicy 24 - 26 cm. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami do pieczenia lub fasoląCiasto wstawić do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika, piec 15 minut, następnie zdjąć papier z obciążeniem i wstawić do piekarnika na kolejne 5 minut.KremDo garnka wlać jajka, wino, śmietanę i cukier. Gotować na średnim ogniu, ciągle mieszając rózgą cukierniczą lub trzepaczką. Nie doprowadzać do wrzenia.Gdy masa stężeje, dodać wyciśnięty sok z cytryny, gotować jeszcze przez chwilę ciągle mieszając.Do gęstej masy dodać miękkie masło i otartą skórkę z 1/2 cytryny. Wymieszać.Masę przelać na upieczone ciasto, wstawić do piekarnika (temp. 165 stopni C) na około 20 minut.BezaBiałka ubijać mikserem na średnich obrotach. Wino z cukrem gotować 3 minuty od momentu zagotowania.Ubite białka zalewać gorącym winem z cukrem ciągle ubijając na wysokich obrotach na sztywną pianę.Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować tartę robiąc niewielkie stożki lub rozetki.Bezę opalić palnikiem cukierniczym lub wstawić do piekarnika z włączoną górną grzałką, rozgrzanego do 210 stopni C i piec ok 3 minut.Share this Recipe