ßßß Cookit - przepis na Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
40 minut 60 minut
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
40 minut 60 minut
Tarta cytrynowa
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
40 minut 60 minut
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
40 minut 60 minut
Składniki
Kruche ciasto
110 g masła
220 g mąki pszennej(tortowej)
60 g cukru(drobnego lub pudru)
2 szt. żółtek
1/2 szt. cytryny(otartej skórki)
Krem cytrynowy
3 szt. jajek
50 ml białego wina(wytrawnego)
100 ml śmietany 30%
40 g cukru pudru
1 szt. cytryny
40 g masła(miękkiego)
Beza
2 szt. białek
50 ml białego wina(wytrawnego)
100 g cukru
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Kruche ciasto
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do malaksera i zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta (można również wyrobić ręcznie, należy pamiętać by zrobić to jak najszybciej).
Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na około 60 minut.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć nim formę o średnicy 24 - 26 cm. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami do pieczenia lub fasolą
Ciasto wstawić do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika, piec 15 minut, następnie zdjąć papier z obciążeniem i wstawić do piekarnika na kolejne 5 minut.
Krem
Do garnka wlać jajka, wino, śmietanę i cukier. Gotować na średnim ogniu, ciągle mieszając rózgą cukierniczą lub trzepaczką. Nie doprowadzać do wrzenia.
Gdy masa stężeje, dodać wyciśnięty sok z cytryny, gotować jeszcze przez chwilę ciągle mieszając.
Do gęstej masy dodać miękkie masło i otartą skórkę z 1/2 cytryny. Wymieszać.
Masę przelać na upieczone ciasto, wstawić do piekarnika (temp. 165 stopni C) na około 20 minut.
Beza
Białka ubijać mikserem na średnich obrotach. Wino z cukrem gotować 3 minuty od momentu zagotowania.
Ubite białka zalewać gorącym winem z cukrem ciągle ubijając na wysokich obrotach na sztywną pianę.
Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować tartę robiąc niewielkie stożki lub rozetki.
Bezę opalić palnikiem cukierniczym lub wstawić do piekarnika z włączoną górną grzałką, rozgrzanego do 210 stopni C i piec ok 3 minut.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/tarta-cytrynowa