ßßß
Print RecipeDanie Dania główneKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania4 porcje 10 minutCzas gotowania30 minutPorcje Czas przygotowania4 porcje 10 minutCzas gotowania30 minut
Piersi z kurczaka w sosie brzoskwiniowymPrint RecipeDanie Dania główneKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania4 porcje 10 minutCzas gotowania30 minutPorcje Czas przygotowania4 porcje 10 minutCzas gotowania30 minutSkładnikiKurczak500 g filetów z piersi z kurczaka1 łyżka oliwy z oliwek2 łyżeczk przypraw(curry, masala, sól, pieprz, paprykla słodka)1 łyżka sosu sojowego ciemnego200 g ryżu(brązowego)Sos brzoskwioniowy300 g brzoskwiń z puszki50 g masła3 łyżki musztardy(np. delikatesowa, miodowa)Porcje: porcjeSposób przygotowaniaKurczakMięso czyścimy z błonek oraz tłuszczu i kroimy na kawałki (ok. 3 x 3 cm). Kurczaka przyprawiamy, dodajemy oliwę z oliwek oraz sos sojowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut.W między czasie wstawiamy wodę do ugotowania ryżu (pamiętamy o tym by ją posolić).Mięso z kurczaka robimy na dwa sposoby. Możemy ugotować je na parze lub usmażyć na patelni. Proces gotowania na parze trwa około 20 minut. Smażymy około 15 minut (na patelnię należy dodać dodatkowo łyżkę oliwy). Ja polecam gotowanie. Kurczak jest bardziej soczysty a samo danie dużo zdrowsze.W trakcie przyrządzania kurczaka gotujemy ryż i przyrządzamy sos brzoskwiniowy.Sos brzoswiniowyBrzoskwinie należy zblendować na pure. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy brzoskwinie oraz musztardę i gotujemy około 5 minut na średnim ogniu ciągle mieszając.Na talerz wykładamy porcję ryżu, układamy na niej kurczaka i polewamy sosem.Recipe NotesDługość gotowania oraz smażenia mięsa zależy od wielkości kawałków. Jeśli kawałki są większe niż w przepisie wydłuży się czas obróbki termicznej piersi z kurczaka.Share this Recipe