Wykonanie

Print RecipeDanie Dania główneKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania4 porcje 10 minutCzas gotowania30 minutPorcje Czas przygotowania4 porcje 10 minutCzas gotowania30 minut
Piersi z kurczaka w sosie
brzoskwiniowymPrint RecipeDanie Dania główneKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania4 porcje 10 minutCzas gotowania30 minutPorcje Czas przygotowania4 porcje 10 minutCzas gotowania30 minutSkładniki
Kurczak500 g filetów z
piersi z kurczaka1 łyżka
oliwy z oliwek2 łyżeczk przypraw(
curry,
masala,
sól,
pieprz,
paprykla słodka)1 łyżka
sosu sojowego ciemnego200 g
ryżu(brązowego)Sos
brzoskwioniowy300 g
brzoskwiń z puszki50 g
masła3 łyżki
musztardy(np. delikatesowa, miodowa)Porcje: porcjeSposób przygotowania
KurczakMięso czyścimy z błonek oraz tłuszczu i kroimy na kawałki (ok. 3 x 3 cm).
Kurczaka przyprawiamy, dodajemy
oliwę z oliwek oraz
sos sojowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut.W
między czasie wstawiamy
wodę do ugotowania
ryżu (pamiętamy o tym by ją posolić).
Mięso z kurczaka robimy na dwa sposoby. Możemy ugotować je na parze lub usmażyć na patelni. Proces gotowania na parze trwa około 20 minut. Smażymy około 15 minut (na patelnię należy dodać dodatkowo łyżkę
oliwy). Ja polecam gotowanie.
Kurczak jest bardziej soczysty a samo danie dużo zdrowsze.W trakcie przyrządzania
kurczaka gotujemy
ryż i przyrządzamy sos
brzoskwiniowy.Sos
brzoswiniowyBrzoskwinie należy zblendować na
pure. W garnku rozpuszczamy
masło, dodajemy
brzoskwinie oraz
musztardę i gotujemy około 5 minut na średnim ogniu ciągle mieszając.Na talerz wykładamy porcję
ryżu, układamy na niej
kurczaka i polewamy sosem.Recipe NotesDługość gotowania oraz smażenia
mięsa zależy od wielkości kawałków. Jeśli kawałki są większe niż w przepisie wydłuży się czas obróbki termicznej
piersi z kurczaka.Share this Recipe