ßßß Cookit - przepis na Piersi z kurczaka w sosie brzoskwiniowym

Piersi z kurczaka w sosie brzoskwiniowym

nazwa

Wykonanie

Print Recipe
Danie Dania główne
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
4 porcje 10 minut
Czas gotowania
30 minut
Porcje Czas przygotowania
4 porcje 10 minut
Czas gotowania
30 minut
Piersi z kurczaka w sosie brzoskwiniowym
Print Recipe
Danie Dania główne
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
4 porcje 10 minut
Czas gotowania
30 minut
Porcje Czas przygotowania
4 porcje 10 minut
Czas gotowania
30 minut
Składniki
Kurczak
500 g filetów z piersi z kurczaka
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczk przypraw(curry, masala, sól, pieprz, paprykla słodka)
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
200 g ryżu(brązowego)
Sos brzoskwioniowy
300 g brzoskwiń z puszki
50 g masła
3 łyżki musztardy(np. delikatesowa, miodowa)
Porcje: porcje
Sposób przygotowania
Kurczak
Mięso czyścimy z błonek oraz tłuszczu i kroimy na kawałki (ok. 3 x 3 cm). Kurczaka przyprawiamy, dodajemy oliwę z oliwek oraz sos sojowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut.
W między czasie wstawiamy wodę do ugotowania ryżu (pamiętamy o tym by ją posolić).
Mięso z kurczaka robimy na dwa sposoby. Możemy ugotować je na parze lub usmażyć na patelni. Proces gotowania na parze trwa około 20 minut. Smażymy około 15 minut (na patelnię należy dodać dodatkowo łyżkę oliwy). Ja polecam gotowanie. Kurczak jest bardziej soczysty a samo danie dużo zdrowsze.
W trakcie przyrządzania kurczaka gotujemy ryż i przyrządzamy sos brzoskwiniowy.
Sos brzoswiniowy
Brzoskwinie należy zblendować na pure. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy brzoskwinie oraz musztardę i gotujemy około 5 minut na średnim ogniu ciągle mieszając.
Na talerz wykładamy porcję ryżu, układamy na niej kurczaka i polewamy sosem.
Recipe Notes
Długość gotowania oraz smażenia mięsa zależy od wielkości kawałków. Jeśli kawałki są większe niż w przepisie wydłuży się czas obróbki termicznej piersi z kurczaka.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/piersi-z-kurczaka-w-sosie-brzoskwiniowym