Wykonanie
Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 drożdżówek 30 minutCzas gotowania Passive
Time25 minut 2 godzinyPorcje Czas przygotowania12 drożdżówek 30 minutCzas gotowania Passive
Time25 minut 2 godziny
Cynamonki czyli drożdżówki
cynamonowePrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 drożdżówek 30 minutCzas gotowania Passive
Time25 minut 2 godzinyPorcje Czas przygotowania12 drożdżówek 30 minutCzas gotowania Passive
Time25 minut 2 godzinySkładnikiCiasto500 g
mąki(najlepiej chlebowej)150 ml
mleka ciepłego80 g
masła rozpuszczonego15 g świeżych
drożdży(lub 7g suchych)60 g
cukru2 szt.
jajekNadzienie150 g
brązowego cukru1 ł yżka
cynamonu(można dodać więcej)
Lukier pomarańczowy1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki gorącej
wody1/2 szt.
pomarańczy(startej skórki)2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowejPonadto1 szt.
jajka(roztrzepane z 2 łyżkami
mleka)Porcje: drożdżówekSposób przygotowaniaDo ciepłego (nie gorącego!)
mleka dodać
drożdże i łyżeczkę
cukru. Wymieszać. Odstawić na 15 minut.W naczyniu wymieszać
mąkę,
cukier,
sól.
Masło rozpuścić, wymieszać z
mlekiem z
drożdżami,
jajkami, dodać do
mąki.Ciasto wyrobić, by było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (na około 1 godzinę).Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, a następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 60 x 30 cm Podczas wałkowania delikatnie podsypywać
mąką (nie za dużo bo im więcej
mąki tym ciasto twardsze i mniej puszyste).Ciasto posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem, posypać
cukrem z
cynamonem.Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego
boku i pokroić na 12 części. Tak powstałe "ślimaczki" układamy na tortownicy (średnica 26 cm) lub na prostokątnej blaszce (25 x 30 cm) pozostawiając odstępy.Ciasto odłożyć na 30 minut do wyrośnięcia (pod ściereczką). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Po 30 minutach
cynamonki wstawić do piekarnika i piec 20 - 25 minut.
LukierDo
cukru pudru zetrzeć
skórkę pomarańczową, następnie dodać
wodę i ucierać do utrzymania gładkiej masy.Jeszcze ciepłe bułeczki pokryć lukrem i posypać kandyzowaną
skórką pomarańczową.Share this Recipe