ßßß
Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 drożdżówek 30 minutCzas gotowania Passive Time25 minut 2 godzinyPorcje Czas przygotowania12 drożdżówek 30 minutCzas gotowania Passive Time25 minut 2 godziny
Cynamonki czyli drożdżówki cynamonowePrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 drożdżówek 30 minutCzas gotowania Passive Time25 minut 2 godzinyPorcje Czas przygotowania12 drożdżówek 30 minutCzas gotowania Passive Time25 minut 2 godzinySkładnikiCiasto500 g mąki(najlepiej chlebowej)150 ml mleka ciepłego80 g masła rozpuszczonego15 g świeżych drożdży(lub 7g suchych)60 g cukru2 szt. jajekNadzienie150 g brązowego cukru1 ł yżka cynamonu(można dodać więcej)Lukier pomarańczowy1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki gorącej wody1/2 szt. pomarańczy(startej skórki)2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejPonadto1 szt. jajka(roztrzepane z 2 łyżkami mleka)Porcje: drożdżówekSposób przygotowaniaDo ciepłego (nie gorącego!) mleka dodać drożdże i łyżeczkę cukru. Wymieszać. Odstawić na 15 minut.W naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem z drożdżami, jajkami, dodać do mąki.Ciasto wyrobić, by było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (na około 1 godzinę).Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, a następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 60 x 30 cm Podczas wałkowania delikatnie podsypywać mąką (nie za dużo bo im więcej mąki tym ciasto twardsze i mniej puszyste).Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać cukrem z cynamonem.Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić na 12 części. Tak powstałe "ślimaczki" układamy na tortownicy (średnica 26 cm) lub na prostokątnej blaszce (25 x 30 cm) pozostawiając odstępy.Ciasto odłożyć na 30 minut do wyrośnięcia (pod ściereczką). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Po 30 minutach cynamonki wstawić do piekarnika i piec 20 - 25 minut.LukierDo cukru pudru zetrzeć skórkę pomarańczową, następnie dodać wodę i ucierać do utrzymania gładkiej masy.Jeszcze ciepłe bułeczki pokryć lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.Share this Recipe