ßßß Cookit - przepis na Cynamonki czyli drożdżówki cynamonowe

Cynamonki czyli drożdżówki cynamonowe

nazwa

Wykonanie

Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 drożdżówek 30 minut
Czas gotowania Passive Time
25 minut 2 godziny
Porcje Czas przygotowania
12 drożdżówek 30 minut
Czas gotowania Passive Time
25 minut 2 godziny
Cynamonki czyli drożdżówki cynamonowe
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 drożdżówek 30 minut
Czas gotowania Passive Time
25 minut 2 godziny
Porcje Czas przygotowania
12 drożdżówek 30 minut
Czas gotowania Passive Time
25 minut 2 godziny
Składniki
Ciasto
500 g mąki(najlepiej chlebowej)
150 ml mleka ciepłego
80 g masła rozpuszczonego
15 g świeżych drożdży(lub 7g suchych)
60 g cukru
2 szt. jajek
Nadzienie
150 g brązowego cukru
1 ł yżka cynamonu(można dodać więcej)
Lukier pomarańczowy
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
1/2 szt. pomarańczy(startej skórki)
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Ponadto
1 szt. jajka(roztrzepane z 2 łyżkami mleka)
Porcje: drożdżówek
Sposób przygotowania
Do ciepłego (nie gorącego!) mleka dodać drożdże i łyżeczkę cukru. Wymieszać. Odstawić na 15 minut.
W naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem z drożdżami, jajkami, dodać do mąki.
Ciasto wyrobić, by było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (na około 1 godzinę).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, a następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 60 x 30 cm Podczas wałkowania delikatnie podsypywać mąką (nie za dużo bo im więcej mąki tym ciasto twardsze i mniej puszyste).
Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać cukrem z cynamonem.
Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić na 12 części. Tak powstałe "ślimaczki" układamy na tortownicy (średnica 26 cm) lub na prostokątnej blaszce (25 x 30 cm) pozostawiając odstępy.
Ciasto odłożyć na 30 minut do wyrośnięcia (pod ściereczką). Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Po 30 minutach cynamonki wstawić do piekarnika i piec 20 - 25 minut.
Lukier
Do cukru pudru zetrzeć skórkę pomarańczową, następnie dodać wodę i ucierać do utrzymania gładkiej masy.
Jeszcze ciepłe bułeczki pokryć lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/cynamonki-czyli-drozdzowki-cynamonowe