ßßß
Idealna alternatywa dla tradycyjnego Brownie. Należy jednak pamiętać, że biała czekolada jest dużo słodsza od ciemnej czekolady której używa się do Brownie, dlatego warto tę słodycz złamać innym smakiem np. kwaskowatą żurawiną, lekko cierpką kandyzowaną skórką pomarańczową czy lekko słonymi orzechami laskowymi i włoskimi. Ja lubię dodać to wszystko i posypać jeszcze migdałami. Polecam wszystkim łasuchom.To ciasto dedykuję mojemu mężowi. Jest on największym znawcą i smakoszem białej czekolady
Print RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania24 porcje 20 minutCzas gotowania25 minutPorcje Czas przygotowania24 porcje 20 minutCzas gotowania25 minut
Blondie - ciasto z białą czekoladąPrint RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania24 porcje 20 minutCzas gotowania25 minutPorcje Czas przygotowania24 porcje 20 minutCzas gotowania25 minutSkładnikiCiasto350 g białej czekolady120 g masła3 szt. jajek100 g cukru200 g mąki1 łyżeczka pasty wniliowej1 szklanka orzechów(włoskich, migdałów, laskowych)1/2 szklanki suszonej żurawiny(namoczonej)2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejPolewa150 g białej czekolady15 g masła2/3 szklanki bakalii(żurawina, migdały, skórka pomarańczowa)Porcje: porcjeSposób przygotowaniaCiastoPiekarnik rozgrzać do 180 stopni (opcja grzanie góra-dół bez termoobiegu). Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie.Czekoladę rozpuścić na parze. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę masło. Mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestygnięcia (około 15 - 20 minut).Jeśli używamy orzechów, należy je posiekać. Jajka delikatnie ubić z pastą waniliową i cukrem. Dodać do masy czekoladowej. Wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę. Wymieszać aż powstanie jednolita masa.Do ciasta wrzucić bakalie. Wymieszać. Ciasto przelać do formy ( 33 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Piec 25 minut do lekkiego zbrązowienia. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.PolewaCzekoladę rozpuścić na parze z łyżką masła. Ciasto ozdobić czekoladą.Do posypania ciasta można użyć wszystkich bakali użytych do ciasta lub wybranych np żurawin lub jak ja skórki pomarańczowej.Share this Recipe