Wykonanie
Ser halloumi można kupić w każdym supermarkecie, tylko co z nim zrobić? Grecy, Cypryjczycy czy Libańczycy doskonale wiedzą. Wystarczy
oliwa,
czosnek cytryna i
mięta, i doskonała przystawka gotowa. Możemy ją podać z
sałatą i świeżym
pieczywem, letni lunch czy lekka kolacja gotowa. To kolejne danie do menu na warsztaty z kuchni libańskiej, którą bardzo lubię i popularyzuję jako jedną z bardziej kompletnych, zdrowych, o wyjątkowych walorach
smakowych i estetycznych, a jednocześnie łatwych do przeniesienia na nasz rodzimy grunt. Wystarczy pobawić się
przyprawami i dodatkami i codzienne menu może nabrać innych barw.


Składniki:1 pęczek
mięty, posiekanej3 duże ząbki
czosnku, drobniutko posiekane5-6 łyżek
oliwy virginsok wyciśnięty z 1 dużej
cytryny250g
sera halloumi ( 1 opakowanie ), pokrojonego w 0.5cm plastry3-4 łyżki nasion
granatusól i
pieprz

Jak zrobiłam:Wymieszałam
oliwę z posiekaną
miętą, posiekanym drobniutko
czosnkiem i
sokiem z cytryny. Doprawiłam
solą i
pieprzem.W blaszce ułożyłam plastry
sera halloumi, zalałam je
oliwą z
przyprawami i zostawiłam na 10 minut. Rozgrzałam piekarnik ( może być też grill ) do 190'C.Naczynie z
serem wstawiłam do piekarnika, piekłam z jednej strony przez 4 minuty, przewróciłam kawałki
sera na drugą stronę i ponownie piekłam przez 4 minuty.Posypałam nasionami
granatu i podałam natychmiast, prosto z piekarnika.
